Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MİRASTAN MAHRUM KALACAKLAR!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, anne ve babaların “hayırsız evlatları” mirastan reddedebileceğine dair önemli bir karara imza attı.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, anne ve babaların "hayırsız evlatları" mirastan

Mirastan men edilme kararı, aile içi ilişkilerin yasal boyutlarda nasıl şekillendiği konusunda toplumda farkındalık yaratırken, aynı zamanda miras hukukunda yaşanan karmaşık durumları da gün yüzüne çıkardı.

Bu karar, aile içi ilişkilerin miras hukukuna etkilerini bir kez daha gündeme getirdi. Zengin bir ailenin tek kızı olan genç kadın, yurt dışında aldığı eğitim sonrasında üst düzey yöneticilik yaptığı şirketlerde mesai arkadaşlarıyla yaşadığı geçimsizlik sebebiyle sürekli iş değiştirmiş.

Ailesiyle uzun yıllar görüşmeyen, hatta anne ve babasının hastalandığında bile ziyarete gitmeyen genç kadının trajik öyküsü, Yargıtay’ın verdiği emsal bir kararla daha da dikkat çekici hale geldi. Anne ve babası tarafından hazırlanan vasiyetname ile mirastan men edilen genç kadın, mahkemeye başvurarak vasiyetin gerçek olmadığını iddia etti.

Ancak mahkeme, ailenin “hayırsız evlat” olarak nitelendirdiği genç kadının, aile onurunu ihlal ettiği ve Türk Medeni Kanunu’nun 510. maddesinde belirtilen koşulları gerçekleştirdiği gerekçesiyle mirastan men edilebileceğine hükmetti. Ailenin iddialarını destekleyen tanıkların ifadeleriyle güçlenen dava, kadının lehine sonuçlanmadı.

Davalı anne, kızının aile içindeki sorumluluklarından kaçındığını, çalıştığı şirketlerde de geçimsiz biri olduğu için işine son verildiğini belirtirken, genç kadın ise annesinin şirketin kayıt ve muhasebe evraklarını habersizce aldığını ve vasiyetnamenin gerçek olmadığını iddia etti.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin kararı, miras hukukunda “hayırsız evlat” kavramının nasıl değerlendirileceği konusunda emsal bir nitelik taşıyor. Mahkeme, davalı tarafın ıskat sebeplerini ispatladığı gerekçesiyle davayı reddetti. Genç kadın ise kararı temyiz ederek hukuki mücadelesini sürdürecek. Kaynak Milli Gazete

 

Reklamı Geç