""

MÜBAREK CUMA… « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 11:40

MÜBAREK CUMA…

MÜBAREK CUMA…
Son Güncelleme :

30 Kasım 2017 - 7:00

Türk Milleti için önemli bir gündür Cuma… Aynı zamanda müminlerin bayram günüdür.

Bu topraklarda gözü olanlar ve Türk Milletinin bağımsızlığını kabullenemeyenler tarih boyu çeşitli yollara başvurmaktan geri durmamıştır.

Bugün dahi aynı düşünce ve zihniyet ülkemiz üzerindeki oyunlarını farklı yöntem ve yollar aracılığı ile sürdürmektedir.

Bu konuda en önemli örnek, ABD merkezli ‘alışveriş çılgınlığı’ kampanyası olarak başlatılan ‘Kara Cuma’ propagandasıdır.

Bu konuda Sivil Toplum Kuruluşları sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdürüyor.

İÇAN Yozgat Şube Başkanı Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, ABD merkezli ‘alışveriş çılgınlığı’ kampanyasına ‘Kara Cuma’ adı kampanyasını ifşa ederek kampanyaya katılan firmalara tepki gösterdi.
Yıldırım, açıklamasında şunları kaydetti: “Gün geçmiyor ki İslam’a yönelik bir saldırı olmasın, Müslüman kanı dökülmesin, milli ve manevi değerlerimize saldırılmasın. Kutsal bildiğimiz mekanlara, yerlere günlere saldırılmasın. Ve bunu yaparlarken de top yekun saldırı şeklinde, bazen silahlı, bazen ekonomik, bazen de siyasi anlam da yapıyorlar. Mısırda 235 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırı İslam dünyasının nasıl bir saldırı altında olduğu gösterir. Saldırılar dur durak bilmeden çok yönlü olarak devam ediyor. Direk yapılan saldırılar yetmiyormuş gibi, bir de adına İslam ülkesi deyip de İslam’la alakası olmayan ülkelerin saldırıları var” dedi.

Yozgat’ta başka açıklama oldu mu, bilemiyorum ama olsaydı dikkatimi muhakkak çekerdi.

Fakat Cuma gününün kara olarak nitelendirilmesinin, Müslümanların kutsal gününe hakaret olduğunu belirten bir başka isim TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan’ın açıklaması ile devam edelim. Doğan, “Cuma gününde, hatta müminin bayramı olan günlerde üretici de, tüketici de kazanmalı, ancak kutsal Cuma gününde tüketicinin, vahşi bir tüketim ortamına sevk edilmesinin ticarette bir karşılığı yok” dedi.

24 Kasım tarihinde “Kara Cuma” adı altındaki Tüketim ve Alış-veriş Çılgınlığı ortamını tasvip etmediğini belirten TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan; “Serbest piyasa ekonomisinde yer alan ve tüketiciye kolaylık sağlayan indirim, ödeme kolaylıkları ve kampanyalar ticareti canlandırmaktadır. Ekonominin dinamiklerinden olan ticaret ve tüketimin doğru seyrinde ilerlemesi hem üretici hem de tüketici açısından ekonomiye katkı sağlamaktadır. Ancak “Black Friday” tüketim çılgınlığının bir kaç yıldır ülkemizde de görülmesi tasvip ettiğimiz bir durum değil. Ekonomideki bu dinamiklerin, Kara Cuma adı altında bir güne sığdırılarak vahşi bir tüketim çılgınlığına dönüşmesi ve Müslümanların kutsal günü ile olumsuz ifade çağrıştıran “kara” kelimesinin birleştirilerek her yerde pazarlanmasını değerlerimiz açısından uygun bulmuyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bir günlük çılgınlığa dönüşen kampanyaları ve bizler için manevi anlamı olan Cuma gününün bu tür olağan dışı yöntemlerle anlamından koparılmasını kesinlikle doğru bulmadığını belirten Doğan, “Ticarette indirim, ödeme kolaylıkları ve kampanyalar yılın her günü olabilmektedir. Bayram alışverişlerimiz, ramazan alışverişlerimiz, hediyeleşme kültürümüz bu ekonomik dinamikleri etkileyen faktörlerdendir. Kültürümüzde yer alan bu arz-talep bir çılgınlaşmaya dönüşmemiş aksine insanımız o günlerde maddi ve manevi yardımlaşmaya itmiştir. Ancak, söz konusu alışveriş çılgınlığı kültürümüzden uzaklaştırmaya yönelik yapılan faaliyetlerden başka bir şey değildir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.