""

Müftülükten ‘Soğuk üşütür iyilik ısıtır’ kampanyası « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 19:05

Müftülükten ‘Soğuk üşütür iyilik ısıtır’ kampanyası

Yozgat İl Müftüsü Ali Gülden, Türkiye Diyanet Vakfı Şubesi kanalı ile ‘Soğuk üşütür, iyilik ısıtır’ kampanyası başlattıklarını söyledi.

Müftülükten ‘Soğuk üşütür  iyilik ısıtır’ kampanyası
Son Güncelleme :

25 Ocak 2022 - 17:46

Yozgat İl Müftüsü Ali Gülden, Türkiye Diyanet Vakfı Şubesi kanalı ile ‘Soğuk üşütür, iyilik ısıtır’ kampanyası başlattıklarını söyledi.
İl Müftüsü Ali Gülden, gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında, Soğuk havanını kapıya dayandığını, İdlip ve Afrinde bulunan yardıma muhtaç vatandaşların ihtiyaçlarını karşılama zamanı olduğunu belirtti.
Müftü Gülden,” Rabbimizin iki ay öncesine kadar Rahmet, yağmur, bereket beklentisini taşıdığımız bir zamandan son bir hafta içerisinde karıyla, rahmetiyle, bereketiyle üzerimize sağanak gelen bu berekete dönük vatandaşlarımızın bir dikkatini çekmek onlara ulaştığımız nimet sonrası Rabbimize şükrümüzün de bir vazife olduğunu hatırlatmak üzere sizleri davet ettik. İfade ettiğimiz gibi bir haftadır ve geçtiğimiz haftada rahmetini de yağmuru da hesaba katarsak Rabbimizin büyük bir rahmetiyle yüz yüze geldik. Bildiğimiz kadarıyla son yıllarda İlimizin ve Ülkemizin aldığı en üst orandaki kar ve yağmur rahmetiyle yüz yüze geldik. Elbette her nimet elde edilince o nimetin bir şükrünün de ifası beklenir. Nasıl bir nimet elimizden gittiğinde Rabbimizin kapısını çalıyor ona müracaat ediyor, O’ndan istekte bulunuyorsak dara düştüğümüzde, nimete ulaştığımızda elimiz genişlediğinde, arzu ettiklerimize ulaştığımızda da yine Rabbimizin kapısını çalıp O’ndan istekte bulunmak, O’na şükrümüzü ifa etmek nimetine karşı teşekkürümüzü ortaya koymakta en tabii kulluk ve insani vazifemizdir. Nitekim Peygamber efendimiz S.A.V.’da bu yönde zaman zaman şükür namazı kıldığı, yine Haccın kendisine farziyet ifade edipte bu ibadeti ifa etme noktasında kendisine bu fırsatı elde edenlerinde Hac sonrası şükür kurbanı kestiklerini de biliyoruz. Bunlar ibadet cinsinden elde edilen nimetlere karşı yine o ibadetin kendi cinsinden şükürleridir. Ama bizde genellikle bahar dönemlerinde rahmetten biraz uzak kaldığımızda genellikle köylerimizde, beldelerimizde insanımızla dışarıya çıkar, bir yağmur duası yaparız ki Rabbimiz rahmetini üzerimizden eksik etmemesi için. Aslında tam da o mevsimlerde çıktığımız o duaların ihtiyacını cenabı hak verdiği karıyla şuanda üzerimize şuanda üzerimize koydu. İşte bu nimete ulaşmış olmanın da aciz, Rabbimizin her an yardımına muhtaç insanlar olarak O’na şükrümüzü ifa etmekte bir kulluk görevi olarak önümüze çıkmış durumdadır.”dedi.
İKİ REKAT ŞÜKÜR NAMAZI KILINMAMIZ GEREKİR
“Bu anlamda Peygamber efendimiz S.A.V’ın şükür ifasında şükür secdesi yaptığını biliyoruz.” diyen Müftü Gülden, “ Yine şükür namazı kıldığını biliyoruz. Bizlerde Hz. Peygamberimizin bu uygulamalarını örnek alarak, bu rahmete bu kar nimetine ulaşan Yozgatlı kardeşlerimizi ben bir vesile şükür secdesi yapmaya, şükür namazı kılmaya davet ediyorum. Peygamber efendimiz S.A.V şükür namazını genellikle kerahet vakitleri dışında yani güneşin doğma ve batma vakitleri dışında abdestli olarak 2 rekât şükür namazı kılınması bu nimete teşekkür bakımından uygun olacaktır. Şükür namazı 2 rekât olarak kılınan bir namazdır. Abdest alınır, Allah rızası için Yarabbi senin rızan için şükür namazı kılmak istiyorum diye niyet edilmek suretiyle 2 rekât herhangi bir nafile namazı kılıyor gibi bir namaz kılmak suretiyle akabinde de ellerimizi açıp Rabbimize ne için şükür ediyorsak o nimetin farkında olduğumuzu o nimetten dolayı Rabbimize hamdımızı şükrümüzü ortaya koyduğumuzu sözlü olarak dua ile de tamamlamak uygun olacaktır. Yine zaman zaman Peygamber efendimiz S.A.V’ın tek secdeli şükür secdesi yaptığını da biliyoruz. Şükür secdesi abdest gerektirir mi konuşulmuş ama ibadet cinsinden bir secde olmuş olmasından hareketle abdestli kılınmasının uygun olacağı ifade edilmiştir. Abdestli olarak Kıbleye yönelerek rüku yapmadan direk secdeye gitmek suretiyle bir adet secde ile ve secdede yine normal namazdaki secdemiz gibi tesbihatımızı ifa ederek o secdeden kalkmak suretiyle Rabbimize bir şükrümüzü secde şeklinde de ifa edebiliriz. Bunlar bizim ibadet cinsinden teşekkürümüzü ortaya koyacağımız vasıtalar durumundadır.”diye konuştu.
İDLİP VE AFRİN İÇİN YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTIK
İhtiyaç sahiplerine el uzatmanın onlara yardım etmenin şükrün farklı bir şekli olarak ortaya çıktığını vurgulayan Müftü Gülden, “Özellikle ülkemizin birkaç yıldır Suriye’nin kuzey kısmında İdlip ve benzeri bölgelerde Afrin’in Ülkemizin el uzattığı orada kendilerine geçici konutlar inşa ettiği, bakımını beslenmesini üstlendiği ciddi bir kitle var. Eğer o kitle orada tutulup, oradaki ihtiyaçları yerli yerinde giderilemezse geçmişte yaşadığımız sıkıntılı göç dalgasıyla her an yüz yüze gelebileceğimizde bir vaka. Bütün bunların üstesinde oradakiler bizim din kardeşimiz. Şöyle 100- 150 yıl geriye gittiğimizde bizimle aynı coğrafyayı aynı toprakları bizimle aynı vatan savunmasında yakınlarını akrabalarını şehit vermiş insanlar. Yani hem din kardeşlerimiz hem ülke kardeşlerimiz durumundadırlar. Onlara da bir vesile şu kış mevsiminde el uzatmak onların ihtiyaçlarını gidermek bağlamında da bir kampanya başlattık. Biz müftülük olarak. Türkiye Diyanet Vakfı Şubemiz kanalıyla Soğuk üşütür, iyilik ısıtır başlığı altında bir kampanya başlattık. Dün akşam itibari ile Tüm Yozgatlı kardeşlerimize şükürlerinin bir ifa yolu ve yöntemi olarak da bu imkanı önlerine koyduk. Şubemizin hesaplarını ilan ettik. Sosyal medya mecralarından halkımıza ulaştırmak üzere davet ettik. Ben Yozgatlı kardeşlerimizi gıda kolisi olarak 200tl kömür torbası olarak da 80 TL yatırmak suretiyle kaç torba destek olmak istiyorsa o miktarda kömür torbası, kaç koli gıda kolisi destek olmak istiyorsa o miktarda gıda kolisi şeklinde belirtmek suretiyle bizim hesaplarımıza katkıda bulunabilirler. Üzerinde bulunduğumuz bu Rahmetin ve karın ve bereket vesilesiyle şükrümüzü mali cinsten infa etmenin bir yol ve yöntemine de tüm kardeşlerimizi davet ediyorum” diye konuştu. Alpaslan DEMİR

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.