""

Nurdoğdu; “Türk tarımında 6 büyük sorun var” « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 02:39

Nurdoğdu; “Türk tarımında 6 büyük sorun var”

Hemşerimiz işadamı ve gübre üreticisi Hasan Aslan Nurdoğdu, Vatan Partisi tarafından Tarsus’ta düzenlenen Tarsus Üretim Devrimi Kurultayı’na konuşmacı olarak katıldı.

Nurdoğdu; “Türk tarımında 6 büyük sorun var”
Son Güncelleme :

13 Ekim 2021 - 17:19

Hemşerimiz işadamı ve gübre üreticisi Hasan Aslan Nurdoğdu, Vatan Partisi tarafından Tarsus’ta düzenlenen Tarsus Üretim Devrimi Kurultayı’na konuşmacı olarak katıldı. Nurdoğdu, Tarsus’ta seslendiği 2 bin 500 çiftçiye tarımla ilgili bilgiler verdi. Kurultaya, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Vatan Partisi Mersin İl Başkanı Ali Rıza Taşdelen, köy muhtarları, çiftçi ve üreticiler katıldı.

Tarımın insan, hayvan ve sanayi ihtiyaçlarını girdilerle suyla, bol emekle topraktan elde etmektir tanımlamasıyla konuşmasına başlayan Hasan Aslan Nurdoğdu;  “Sayın genel başkanım, milletin efendisi köyde kardeşlerim. Tarımla ilgili bir toplantı yapıyoruz.  Çukurova içinden 4 nehir geçen ve yılda iki – üç ürünün hasat edildiği, dünyada eşi benzeri az olan, emsalsiz bir coğrafyadır. Silifke’den başlayıp İskenderun’a kadar uzanan bu bölge, arkası dağ önü deniz olan bir coğrafyadır.

Göksun,  Berdan Irmağı, Seyhan ve Ceyhan ırmakları Toroslar’dan doğar, Çukurova’nın içinde akar ve Akdeniz’e dökülür.  Çukurova 2 ürünün hasat edildiği bir coğrafyadır. Kışları ılık ve bol yağışlı yazları sıcak ve uzundur.  Çukurova ülkemizin sebze, meyve ambarıdır. İlk karpuz, üzüm, sebzeler ve narenciye bu bölgemizden çıkar.” ifadelerini kullandı.

Türkiye tarımında 6 büyük sorun olduğunu ifade eden Nurdoğdu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Planlama sorunu, su sorunu, toprakla ilgili sorunlar, girdilerle ilgili sorunlar, üretim sorunları ve stoklama / pazarlama olmak üzere Türkiye tarımında 6 büyük sorun vardır. Bu sorunların çözümü noktasında neler yapılabilir sorusuna cevap olarak;

Çukurova’ya Göksun, Berdan, Seyhan ve Ceyhan üzerine yeni barajlar ve sulama kanalları yapılmalıdır. Tüm Çukurova sulanmalıdır.

1950 yılında bataklık olan yerleri kurutmak için dikilen okaliptüs ağaçlarının oluşturduğu ormanlık alanlar tarıma açılmalı, topraksız köylüye dağıtılmalıdır.

Güneydoğu’da toprak reformu muhakkak yapılmalıdır.

Güneydoğu’da Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Şırnak’ta taşlı hazine arazileri ve mayınlı araziler TİGEM tarafından toprak sahibi olmayan bölge insanına dağıtılmalıdır.

Milli gübremizi üretmeliyiz. Tarım hayatın olmazsa olmazı ise gübre de tarım ve sanayinin olmazsa olmazıdır. Rusya ve İran’dan aldığımız ve yaz aylarında kullanmadığımız halde bedelini 2,5 milyar dolar olarak ödediğimiz doğalgazla gübre üretmemiz şarttır. Milli gübre, milli otodan da önce gelir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarımla ilgilenmelidir çünkü tüm gelirini tarım ürünlerinden sağlar.

Rusya ve İran’la takas anlaşmaları yapıp ürettiğimiz tarım ürünlerini satarak ihtiyaç duyduğumuz petrol, doğalgaz, demir ve gübre almalıyız. Anavatan Partisi döneminde Mesut Yılmaz bu takas sistemini kaldırdı ve ülkemize büyük zarar verdi.

81 vilayetimizin 31’i büyükşehir statüsündedir. Maalesef büyükşehir belediye başkanları tarımın önemini kavrayamamıştır. Üretim için çalışmıyorlar, emanet oylarla o makamlarda laylaylom yapıyorlar.  Sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla çalışıyor gibi yapıyorlar. Oysa sebze ve meyvede daha fazla pazar açmaya çalışıp, soğuk hava depoları açıp halka ucuz gıda temin edebilirler.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.