Tarihi Karabıyık Köprüsü ile ilgili daha önce de birkaç yazı kaleme aldım… En son 17 ve 18 Eylül tarihlerinde hem haber hem de köşe yazımda belirttiğim üzere, “Tarihi Karabıyık Köprüsü, AK Köprü olmuş” demiştim…
Bu yazımda Kayseri dönüşü dikkatimi çeken Tarihi Karabıyık köprüsündeki restore çalışmalarında 600 yıllık köprünün orijinal taşlarının sökülüp, yerine beyaz kayrak taş kullanılmasını eleştirmiştim.
Bu yazımla ilgili arayan Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Ömer Baylar ile bir süre görüşmemiz oldu. Bu görüşme sırasında Yozgat Bölgesinde yaptıkları çalışmalardan bahsetti… Yerköy ilçemize bağlı Sekili Köprüsünü de restore ettiklerini söyledi.
* * * *
Konumuz 600 yıllık Tarihi Karabıyık Köprüsü olduğu için bu konuda bilgi almak istediğimi ısrarla belirtince teknik içerikli konular üzerine bir sohbet geçti aramızda… Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Anıtlar Yüksek Kurulu gibi birkaç kurumca yapılan ortak çalışma sonrasında bu işi ilgili firmaya kendilerinin ihale ettiklerini, çalışmaların bu minval üzere devam ettiğini anlattı.
Doğrusunu söylemek gerekirse anlatılanlar beni ikna etmeye yetmemişti… İlk fırsatta bu konu ile ilgili tekrar bir yazı kaleme aldığımda Ömer Bey ile yapmış olduğumuz sohbeti de yazacağımı kendisine söyledim.
Bugüne gelelim geçen hafta İl Koordinasyon Kurulu toplantısında aynı konu tekrar gündeme gelince bir kez daha yazmak farz oldu.
* * * *
Baştan tekrar ifade etmek isterim ki, bu restorasyon çalışması bana göre önemli bir tarihin simgesi olan ve 600 yıl ayakta durduktan sonra bir restore ile Karabıyık Köprüsü tarihi özelliğini maalesef kaybetmiştir.
Bu işi yapanlar “restore”nin ne anlama geldiğini ne kadar biliyor ya da bilmiyorlar, bunun üzerinde durmayacağım ama “restore” işinden benim anladığım şudur:
1- Eski biçimine ya da ilk durumuna getirmek.
2- (eski ve değerli bir yapıyı) bozulmuş, yıkılmış yerlerini, bölümlerini aslına uygun bir biçimde, aslını bozmadan onarmaktır.
* * * *
Bu tarif ilgililer ve bu işi yapanlar bakımından yeteri kadar açıklayıcı olmuş mudur bilemem ama Valimiz Kemal Yurtnaç başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Kaymakamlar, Belediye Başkanları ve Yatırımcı Dairelerin Müdürlerinin hazır bulunduğu ortamda sorulan soruya Kaya Yolları Bölge Müdürü İbrahim Yaşar Bey şu cevabı verdi: “Zamanla bu taşlarda sararacak efendim.”
Halbuki bu taşlar doğal olarak beyazdır, kırdığınızda içinden sarı bir maddenin çıkma ihtimali sıfırdır. Ve emici bir özellik taşıyan bu taşların kullanım ömrünün de anlatıldığı kadar uzun olabileceğini düşünmüyorum.
Son cümle olarak sordum, soruşturdum, O taşlar kaç yıl geçerse geçsin üzerinden sarıya dönüşmez efendi.
Ben derim ki, yol yakınken, bir kez daha düşünelim, 600 yıllık Tarihi Kayabıyık Köprüsünü aslına uygun malzemelerle restoresini yaparak tarihe karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş olalım.