""

O Yangınlar ve Milli Park Çamlık « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 21:49

O Yangınlar ve Milli Park Çamlık

O Yangınlar ve Milli Park Çamlık
Son Güncelleme :

01 Ağustos 2021 - 15:23

Türkiye’nin dört bir köşesi orman yangınlarına teslim, kimisi kontrol alınırken, kimisi içten içe yanmaya devam editör. Orman yangınlarını çıkaranları öncelikle Allah’a havale ediyorum.

Her yıl aynı bölgelerde ve yurdumuzun birçok bölgesinde çıkan Orman yangınlarında binlerce dönüm hektar alan kül olmaktadır.

Çıkan yangınlara baktığımızda işin içerisinde hiç kuşkusuz bir sabotajlar zinciri olduğu görülmektedir. Çünkü yangınların durumuna bakılarak, yapılan incelemelerin neticesi farklı noktalardan çıktığını göstermektedir.

Kaldı ki, takipler neticesinde yakalanan şahıslar yangınların kaza ya da ihmalden dolayı olmadığını işaret etmektedir.

Devletin bu durum karşısında yıllardır aldığı bütün tedbir ve önlemler bir takım güçlerce her fırsatta kırıldı. En son çıkan yangınların sebebi de sabotajlar olduğunu açıkça göstermiştir.

* * * *

Bu yangınlarda sayısını telaffuz etmek dahi mümkün olmayan canlıların yok oluşunu üzülerek izlerken, bir taraftan da aklımız Çamlık Milli Parkımızdadır.

Türkiye’nin ilk Milli Parkı Çamlık elbette gözümüz gibi koruma altında olduğundan hiç şüphemiz yoktur.

Devletimiz sağolsun…

Valiliğimiz başta olmak üzere bütün kurumların bu konudaki hassasiyetlerinden şüphe dahi duymadığımı belirtmek isterim. Ancak daha önce alınan tedbirlere ilave olarak yapılan bazı çalışmaların yeterli olmadığını vurgulamakta yarar görüyorum.

Çünkü Yozgat’ın ve Milli Park Çamlığımızın durumunu dikkate aldığımızda malum tedbirlerin daha da artırılması elzemdir.

* * * *

Böyle bir noktaya dikkat çekmemin ve endişe duymamın en önemli tarafı Allah muhafaza Çamlıkta (Marmaris, Bodrum, Alanya’da) olduğu gibi bir yangın çıksa ne yaparız…!

Yozgat’ın imkânları belli, hatırlatmak isterim ki geçen yıllarda sıradan birkaç ev yangınında İlçelerden destek gelmeseydi, ortada kalmıştık. Çamlıkta olası bir yangına karşı ne karadan ne de havadan gücümüzün olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz.

O yangınlardan Yozgat olarak bir ders çıkartıp, Yozgat Valiliğinin ve Belediyenin bu konuda gerekli tedbirleri tez zamanda almasında büyük fayda vardır.

Netice olarak bu yazıyı kaleme aldığım saatlerde Orman Bakanlığı bir karar aldı. Milli Parklar başta olmak üzere bütün ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar geçici olarak yasaklandı. İlimiz Valisi Ziya Polat Bey, kararı ivedi olarak uygulamaya koyarak, Milli Park Çamlık bir ay süre ile piknik ve benzer etkinlikler için vatandaşlara kontrollü olarak kapatıldığı duyuruldu.

Ancak bu tedbirler gelip-geçici olduğundan bence yeterli değildir. Burada kalıcı olarak yapılması gereken yangına anında müdahale edecek küçük ve büyük araçların rahatlıkla girip çıkabileceği yolları açmaktır.

Çamlığın belli noktalarına araç girmek bir yana insanın yaya olarak dahi yürümesi mümkün değildir. Dolayısı ile Çamlığın içerisinde bulunan Gölet’inden teknolojik imkânları kullanarak, bölgenin kritik noktalarına borularla su taşımak mümkündür. Bu ve benzer tedbirler alınmadığı sürece giriş ve çıkışları kapatmak ya da kontrollü tedbirlerin pek bir faydası olmaz diye düşünüyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.