""

Obezite araştırılmaya devam ediyor « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 19:00

Obezite araştırılmaya devam ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi tarafından, her üç yılda bir üye ülkelerdeki 6-9 yaş grubundaki öğrencilerin boy ve ağırlık (kg) ölçümlerinin yapıldığı; okul ve ailelere yönelik beslenme alışkanlıklarının ve fizik aktivite imkanlarının sorulduğu Çocukluk Çağı Obezite Sürveyansı Girişimi (COSI) kapsamında “Çocukluk Çağı Obezite Araştırmaları” yürütülmeye devam ediyor.

Obezite araştırılmaya devam ediyor
Son Güncelleme :

09 Ocak 2017 - 7:00

Araştırmanın, ülkemizde ve diğer ülkelerle eş zamanlı olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün ortak protokolüne uygun olarak Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yürütüldüğü kaydedildi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, “Çocukluk Çağı Obezite Araştırmalarının amacı; Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi üye ülkelerinin uluslararası bir araştırmaya katılarak okul çağı çocuklarının büyüme ve gelişmelerinin, besin tüketim alışkanlıklarının, fiziksel aktivite durumlarının ve okullardaki beslenme ve fiziksel aktivite uygulamalarının izlenmesi ve buna göre uluslararası ve ulusal sağlık politikalarının geliştirilmesidir” diye konuştu.
Türkiye’nin araştırmaya üçüncü turda dahil olduğunu dile getiren Dr. Karaarslan, “Ülkemiz araştırmaya üçüncü turunda; 2012-2013 yılında dâhil olmuştur. Araştırma sonuçları Aralık 2013 tarihinde Sayın Sağlık, Milli Eğitim ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlarımızın, DSÖ Avrupa Bölgesi Yöneticilerinin, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımlarıyla yapılan tanıtım toplantısıyla basına ve kamuoyuna duyurulmuştur. Araştırmaya ilişkin tüm sonuç raporları ilgili paydaşlara iletilmiş, DSÖ ile paylaşılmış olup; ayrıca kurumumuz web sitesinde paylaşılmaktadır (www.beslenme.gov.tr). Bu çalışmada 7-8 yaş çocuklarda obezite yüzde 8.3 fazla kilolu olma yüzde 14.2 bulunmuştur.
Araştırmanın dördüncü turu DSÖ Avrupa Bölgesi 32 üye ülkesinin katılımıyla bu yıl tekrarlanmakta olup, katılımcı üye ülke sayısı her yıl artmaktadır. Ülkemizin de katılımı ile 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısında COSI-TUR 2016 Araştırması’nın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen temsiliyeti sağlayacak bir örneklemle 7-8 yaş ilkokul ikinci sınıf çocuklarda Türkiye, 12 NUTS Bölgesi, kız–erkek cinsiyeti bazında 79 ilde yaklaşık 13 bin öğrenci ile 585 İlköğretim okulunda T.C. Milli Eğitim Bakanlığı onay ve işbirliği ile yürütülecektir. Bu kapsamda ilimiz toplam 4 okulla araştırmaya katılmış olup Halk Sağlığı Müdürlüğü görevli personelleri sorumluluğunda ekip çalışmaları tamamlanmıştır” ifadelerine yer verdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.