""

Öğrenciler görme engelliler için mesafe sensörü tasarladı « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 16:09

Öğrenciler görme engelliler için mesafe sensörü tasarladı

Yozgat’ta ortaokul öğrencileri, görme engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak cismi algılayan ultrasonik mesafe sensörü tasarladı.

Öğrenciler görme engelliler  için mesafe sensörü tasarladı
Son Güncelleme :

10 Ocak 2018 - 7:00

Yozgat Çözüm Koleji ortaokul öğrencileri, görme engelli vatandaşların bağımsız bir şekilde gezebilmelerine yardımcı olacak açık kaynaklı bir mikro denetleyici geliştirme kartı (Arduino) kullanarak ultrasonik mesafe sensörü geliştirdi. Engelli bireylerin ayakkabılarına ve bastonlarına monte edilecek sesli ikaz elektronik devre sistemi sayesinde engelliler günlük hayatlarında karşılaşabilecekleri birçok kazadan korunmuş olacak.
Kişi herhangi bir engel ile karşılaştığında ultrasonik mesafe sensörü, önüne çıkan cismi fark edip ses çıkararak kişiyi uyaracak ve bu da kişinin engeli fark etmesini sağlayacak. Bu proje görme engellilerin hayatında önemli yer tutacak. Yaklaşık 200 TL’ye maal olan proje sayesinde engelli vatandaşlar evlerinde ya da yolda yürürken önlerine çıkan herhangi bir cisme çarpamayacak. Proje hakkında açıklamalarda bulunan Yozgat Çözüm Koleji Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Büşra Karabacak, “Çocuklarımız ile beraber kodlama ve robotik adı altında başladığımız eğitimlerimizde öğrendiğimiz bilgileri hayata geçirip insanlara faydamız olsun istedik. Arduino’da mesafe sensörü ile görme engelli vatandaşlarımız için böyle bir proje yapabiliriz diye düşündük ve bunu hayata geçirdik. Sistemi arduino, mesafe sensörü, Rgb let ve buzzer ile yapabiliyoruz. Yaptığımız sensör mesafe sensörüdür. Önüne bir engel çıktığı zaman sinyal vermemizi sağlıyor. Görme engelli vatandaşımızın önüne engel çıktığı zaman sesli sinyal veriyor ve ona çarpmasını ve herhangi bir kazaya neden olmasını önlüyor. Sistemin maliyeti 200 TL civarında. Biz projemizde sensörü ayakkabılarımıza bağladık ama görme engelli vatandaşlarımızın kullandığı bastonlara da bağlayarak yapabiliriz” dedi. Projenin hazırlanmasında rol oynayan 6. sınıf öğrencisi Metehan Selvi ise görme engelli vatandaşların günlük hayatta zorluk çektiğini söyleyerek “Görme engelli vatandaşlarımız hep bir yerlere çarpıyor. Değnek ile yürümek zorunda kalıyorlar. Bu proje sayesinde ayaklarına bir düzenek bağlayarak hiçbir yere çarpmadan yürüyebilecekler. Bu sistem için görme engellilere müjde diyebiliriz. Arduino ile yaptığımız bir proje sayesinde görme engelli vatandaşlarımız yolda yürürken bir cisme çarpmak zorunda kalmayacak. Ayakkabıya bağladığımız düzenek sayesinde görme engelli vatandaşımızın yolda yürürken önüne bir cisim çıkarsa sistem sesli sinyal verip görme engelli vatandaşımızın yön değiştirmesine sebep olacak. Bu da engelli vatandaşların hayatını büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Sistemi yaparken bir tane ultrasonik mesafe sensöru, arduino kullandık. Pil ile çalışıyor ama isterseniz hem adaptör hem de şarj ile de çalıştırabilirsiniz” şeklinde konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.