""

Okulu: Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 11:01

Okulu: Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır

Engelli Memur Sen Yozgat İl Temsilcisi Mesut Okulu, sendikalarının hiçbir zaman üzerlerine düşen görevi yapmaktan geri durmadığını belirterek,engelsiz bir hayat için herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Okulu: Engelsiz bir hayat için  herkes sorumluluk almalıdır
Son Güncelleme :

01 Aralık 2017 - 7:00

Engelli Memur Sen İl Temsilcisi Mesut Okulu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün bir kutlama günü değil farkındalıkları artırma günü olduğunu belirtti.
Okulu, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü bir kutlama günü değil farkındalıkları artırma günüdür. Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında dünya engelliler günü olarak ilan edilen bu gün, engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günüdür.
Ülkemizde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız ve hükümetimizin uyguladıkları politikalarla artık 3 Aralık Dünya Engelliler Günü daha güzel geçmekte, yarınlara karşı umudumuz her geçen gün artmaktadır. Engel yoktur engeller vardır sloganıyla faliyete başlayan Memursen Engelliler Komisyonumuz, engellenmenin temel kaynaklarını ortadan kaldırmayı kendine ilke edinmiştir. Ülkemizde 10 milyondan fazla engelli vatandaşımız çözüm bekleyen birçok sorunuyla toplumsal hayatın içerisinde yer almaktadır. Bu sorunların çözümü ile birlikte, engelleri ortadan kaldıracak tedbirleri almak da önemlidir.
2000’li yıllardan sonra engelli vatandaşlarımız birçok kazanım elde etmiş, gerek kamu gerekse özel sektörde istihdam edilme imkanına kavuşmuştur. Ancak engelli çalışanlar olarak iş hayatımızda bazı zorluklarla karşı karşıya kalmaktayız. Yardımcı hizmetler sınıfına atanan engelli memurlar, engellerinden dolayı kendilerine verilen görevleri tam anlamıyla yerine getirememektedirler. Bu yüzden hem çalıştıkları kurumun işleri aksamakta hemde engelli çalışan işini tam anlamıyla yapamamanın üzüntüsünü yaşamaktadır.”dedi.
ENGELLİLERİMİZİN SORUNLARININ
İVEDİLİKLE
ÇÖZÜLMESİ GEREKİR
“Sendikamız engelliler komisyonu olarak eğitimine bakılmaksızın yardımcı hizmetler sınıfından istihdam edilen engelli çalışanlarımızın sorunlarının ivedilikle çözüme kavuşturulması bizleri mutlu edecektir.”diyen Okulu, şöyle devam etti: “Memursen olarak eğitimde ve iş hayatında fırsat eşitliğinin olması, engelli vatandaşlarımızın daha kaliteli hizmet alması olmazsa olmazımızdır. Hükümetimizin engelli çocuklarımıza verdiği destek bizleri memnun etmektedir.
Ancak ilk ve ortaöğretim sonrası lise eğitimi alan engelli çocuklarımızın özel eğitim ihtiyaçları tam anlamıyla karşılanamamaktadır, ortaöğretim okuyan öğrencilerimize yönelik okullarda özel eğitim sınıflarının açılmasının, engelli çocuklarımızın eğitim kalitesini yükselteceğine inanıyoruz. Engelli öğrencilerimizin mesleki eğitimlerinin daha kolay verilebilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması beklentimizdir.
Engellilerin kamusal hayatın her alanına bağımsız kişiler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam anlamıyla düzenlenmesiyle mümkündür.”
ERİŞEBİLİRLİK
ORTAMI
SAĞLANABİLDİĞİNDE ENGELLİ
BİREYİN HAYAT
KALİTESİ YÜKSELİR
“Erişilebilirlik ortamı sağlanabildiği taktirde, hayatın her alanında engellilik engel olmaktan çıkar, engelli bireylerin hayat kalitesi ciddi anlamda yükselir.” diyen Okulu, “5378 Sayılı Kanun ile engellilerin “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılara engellilerin daha kolay ulaşabilmesi için mimaride erişilebilirlik zorunlu hale getirilmiştir. İçinde bulunduğumuz 21. Yüzyıl da yetersizliğin ve yaşanılan birtakım zorlukların nedeni engelli olma durumu değil, fiziki sosyal ve ekonomik engellemelerle karşılaşmamızın getirdiği engellerdir.
Çalışma hayatında yer almayan engelli vatandaşlarımız devletimizin ödediği engelli maaşlarının aile başına düşen gelirin hesaplanması sonucu, 2022 aylıklarını alamamakta, engelli vatandaşımız büyük bir maduriyet yaşamaktadır. Dileğimiz çalışmayan her engellinin ekonomik standartının yükselmesi, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca ödenen engelli maaşlarının uygun standartlara ulaştırılarak çalışamayan engelliler arasındaki eşitsizliğe son verilerek, bu yanlış uygulamanın biran önce ortadan kalkmasıdır. Sendikamız olarak engelli vatandaşlarımızın belirli gün ve haftalar da değil yılın 365 günü yanlarında olduğumuzun birkez daha altını çizer, saygı ve sevgilerimizi sunarız.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.