""

OSB VAR OSB VAR!!! « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 11:44

OSB VAR OSB VAR!!!

OSB VAR OSB VAR!!!
Son Güncelleme :

08 Aralık 2021 - 18:13

Şehirlerin sosyo-ekonomik, iktisadi, pazarlama, ticaret, alışveriş, kültürel ve daha birçok yönden temel alt yapıda gelişme ve kalkınması Organize Sanayi Bölgelerinin gücüyle orantılıdır.

Dolayısı ile OSB’ler aynı zamanda şehirler için lokomotif bir güçtür. Gelişmişlik bakımından ön plana çıkan şehirlerin durumuna bakıldığında OSB’lerin ne kadar önemli olduğu açıkça görülmektedir.

Yozgat’ın literatürine 1990’lı yılların başında giren Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları günümüzde ikinci ve üçüncü OSB bölgeleri kurularak, devam etmektedir.

Dördüncüsü Boğazlıyan ilçemizde kurulan, parsel ve yapılaşma çalışmalarının devam ettiği Fuat Oktay Organize Sanayi Bölgesi, konum itibariyle Kayseri’ye yakınlığı ile dikkatleri çekmektedir. Ancak söz konusu 3 OSB de henüz alt yapı çalışmaları aşamasındadır.

Yozgat’ın ilk OSB’si Sarayköy yakınlarındaki sanayi bölgesinin son durumu ile ilgili gelişmelere bakıldığında istihdam kapasitesi halen 2 bin kişi seviyesine ulaştırılamamıştır.

İşçi istihdam kapasitesi dikkate alındığında OSB’nin hangi durumda olduğu açıkça görülecektir. Kayseri’ye yakınlığı ile bilinen Boğazlıyan ilçemiz ve kurulum çalışmaları devam eden Fuat Oktay OSB’nin yanı başında Kayseri’ye bağlı İncesu ilçesinde 1996 yılında kurulan OSB’nin bugün 10 bin işçi istihdam kapasitesine ulaşmış olması Yozgat’ta bu işlerle alakadar olanların dikkatini çekmiş midir? 

İllerin teşvik bölgeleri belli olduğunda Yozgat “Neden 6. Bölgede değiliz” ile zaman tüketirken, Kayseri 2. Bölgede olmanın yatırımcıya sunduğu avantajları anlatmak üzere toplantılar düzenlemekteydi. Bugün gelinen nokta, Yozgat ile Kayseri arasındaki açık ara iktisadi farkın bir zihniyet farkı olduğunu ortaya koymaktadır. Yozgat 25 yıllık OSB’sinde 2 binli istihdam oranına ulaşamamışken, Kayserili siyasetçi ve iş adamları İncesu OSB’yi 4. Bölge teşvikleri kapsamına aldırarak sadece bu OSB’deki istihdam oranını 10 binlere çıkarmak üzere.

Yazı başlığımızda OSB var OSB var demiş olsak da, aslında şunu demek daha doğru olacaktır; Kayseri ile Yozgat sadece ekonomisi, sosyal yaşantısı gibi alanlarda değil; bürokratı, siyasetçisi, STK’sı ile de çok ayrı sıkletlerin şehirleridirler ve asla bir birleriyle kıyaslanamazlar. Zira Kayseri’de bürokrat, siyasetçi ve STK yöneticisi olmak, Kayseri’ye katkınız oranında kıymetlidir.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.