Kaç yıl oldu kurulalı tam hatırlamıyorum ama Anavatan Partisi döneminde kurulduğunu biliyorum.
Yozgat ile Yerköy arasında kurulan Organize Sanayi Bölgesi, ilk kurulduğu yıllarda sağlanan teşviklerden dolayı bütün yatırımcıların dikkatini çekmişti.
Bir anda fabrikalar bölgesi olmuştu adeta. Ankara’dan, İstanbul’dan ve yurdun dört bir yanından ciddi yatırımcılar gelmişti. Her taraf cıvıl cıvıl olmuştu. 100’e yakın toplu taşıma araçları her gün Yozgat’tan OSB’ye işçi taşıyor, istihdam sağlanıyordu. Yozgat insanı bu sayede işsizlik nedir unutmuştu. Hatta başka illerden çalışmaya insanlar gelmişti. Yozgat’ta adeta nüfus patlaması olmuştu.
Sonra aradan geçen yıllar, değişimler, dönüşümler, yeni yasalar, yeni düzenlemeler çıktı. Yeni çıkan düzenlemeler Yozgat OSB’yi cazibe merkezi olmaktan çıkarttı, çıkan teşviklerin süresi tamamlanan işletmeler bir bir geldikleri gitmeye başladılar.
Birkaç yerli yatırımcı dışında kimse kalmadı. Bugün dahi önemli yatırımcılar olmasına karşın Yozgat OSB’nin eski cazibesi kalmadı.
Fakat son dönemlerde yeniden dikkatleri çekmeye başlayan bölgede şimdilerde yeni yatırımcılar geldiğini duyuyoruz.
Zira yıllarca birçok dev firmaya ev sahipliği yapan ve Yozgat’ın ekonomik alanda lokomotif konumunda bulunan Yozgat Organize Sanayi Bölgesi yatırımcılara teşvik ve fırsatlar sunuyor.
Son çıkan teşvik kapsamında 5’inci bölgede yer alan Yozgat’ta, yatırımını Organize Sanayi Bölgesinde yapan yatırımcılar, vergi indirimi ve sigorta pirimi işveren hissesi destekleri açısından bir alt bölgede uygulanan desteklerden yararlanma imkanına sahip oluyorlar.
Burada karşımıza şöyle bir soru çıkabilir. Beşinci bölge teşvik avantajları neler?
Bu yasa en başta gümrük vergisi muafiyeti getiriyor. Yatırımcılar çok iyi bilirler ki, söz konusu gümrük vergisi muafiyeti çok önemlidir.
Devam edelim mesela KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği, bu avantajlar bir yatırımcı için gerçekten çok önemlidir.
Ayrıca OSB’nin bir başka özelliği ise, Anadolu’nun tam ortasında Ankara’ya 190, Kayseri’ye 175, Sivas’a 224, Adana’ya 470, Samsun’a 290 kilometre mesafede olması da ulaşım maliyetleri açısından büyük önem taşıyor. Kayseri-Ankara demiryolu ağı da OSB’ye 15 kilometre uzaklıktaki Yerköy ilçesinden geçiyor. Bunun yanı sıra Yozgat’ı da kapsayan ve bitiminde Ankara’ya ulaşımı 50 dakikaya Yozgat –İstanbul ulaşımını da 4 saate indirecek olan Hızlı Tren Projesi’nin de başlaması OSB’nin ilerleyen yıllarda daha cazip hale gelmesine olanak sağlayacak. Ayrıca OSB’ye 20 dakika uzaklıkta yapılması kararlaştırılan Yozgat havalimanı da yatırımcılar için ayrı bir imkân sağlamış olacak.
Bir başka önemli unsur ise, 3’üncü deprem kuşağında olması nedeni ile deprem riski en az olan illerden biri olan Yozgat OSB’de inşaat maliyetleri ve yatırım riskinin diğer illere göre daha düşük olması da bir diğer avantaj olma özelliği taşıyor.
Sonuç olarak YOSB 96 parselden oluşuyor ve 150 hektar alana sahip. Söz konusu bölgede sanayi parseli 702 bin 422 metrekaredir. Şuan itibariyle 30’a yakın ciddi firma faaliyet göstermektedir. Bu firmalarda 2 binden fazla insan istihdam edilmektedir.
- İkinci kez seçilmesi engellenmeye çalışılırken, yaptığı çalışmalar ve sevecen kişiliği nedeniyle güven tazeleyen Başkan!
- Her geçen gün yaptıkları hesabın tutmaması nedeniyle hayal kırıklığını yaşamaya devam eden ekip!
- Birkaç yer ile vedalaştıktan sonra sessiz sedasız şekilde kendini emekliye ayıran Bürokrat!