""

Özdemir: Şap hastalığı büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır « Yeniufuk Gazetesi

16 Ekim 2024 - 03:55

Özdemir: Şap hastalığı büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaettin Özdemir, Şap hastalığının büyük ekonomik kayıplara neden olabilen çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu, belirterek, “Şap Hastalığı eylem planı kapsamında 2017 yılından itibaren Yozgat’ta “Aşılı Arilik Statüsüne” kavuşarak tedbirlerin en üst düzeyde tutulacağını söyledi.

Özdemir: Şap hastalığı büyük  ekonomik kayıplara neden olmaktadır
Son Güncelleme :

12 Ocak 2017 - 7:00

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Salonunda Şap hastalığı konusunda değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İl Müdürü Ziyaettin Özdemir, müdür yardımcıları ile il ve ilçe müdürlüklerde görevli veteriner hekimler katıldı. Toplantıda 2016 yılı Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele çalışmalarını değerlendirmek, 2017 çalışma stratejilerini oluşturmak, Şap Hastalığı Ulusal Eylem Planı, hayvan hastalıkları ile mücadele, koruyucu aşılama çalışmaları, hastalıktan ari işletmeler, hayvan hareketleri, hayvancılık desteklemeleri, ithalat-ihracat konuları ele alındı.
44 İLDE AŞILI ARİLİK STATÜSÜ UYGUNACAK
İl Müdürü Ziayettin Özdemir, yaptığı konuşmada,Ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde Şap Hastalığından ari bir ülke haline gelebilmek amacı ile başlatılan bu proje ile öncelikle Yozgat’ın da içerisinde yer aldığı, 44 ilde aşılı arilik statüsü uygulanacağını vurguladı.
Özdemir, “Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, tarafından geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde açıklanan “Milli Tarım Projesi” nin en önemli başlıklarından bir tanesi de “Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Ulusal Eylem Planı” kapsamında Şap Hastalığından ari bölgelerin oluşturulmasıdır. Ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde Şap Hastalığından ari bir ülke haline gelebilmek amacı ile başlatılan bu proje ile öncelikle ilimizin de içerisinde yer aldığı, 44 ilde aşılı arilik statüsü uygulanacaktır. Bu kapsamda ilimizin doğusunda tampon bölgeler, bu bölgelerde de kontrol noktaları oluşturulacak, 2017 yılından itibaren bu kontrol noktalarından geçip aşılı ari bölgelere gelecek hayvanlarda belli şartlar aranacaktır. “dedi.
HASTALIK ZAMANINDA TEDBİR ALINMAZSA İLİN TAMAMINA BULAŞABİLİR
Şap hastalığının ekonomiye büyük ölçüde zarar verdiğini kaydeden Özdemir, “Şap hastalığı, büyük ekonomik kayıplara neden olabilen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık zamanında tedbirler alınmaz ise hasta bir hayvanın tüm işletmeye, işletmeden köye, köyden tüm ilçeye oradan da ilin tamamına hastalığı bulaştırabilir.
Bu nedenle de ülke ekonomisi için büyük önem arzetmektedir. Şap Hastalığı eylem planı kapsamında 2017 yılından itibaren ilimizin de “Aşılı Arilik Statüsüne” kavuşacak olması nedeni ile tedbirlerin en üst düzeyde tutulacaktır. “diye konuştu.
“Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Ulusal Eylem Planı” kapsamında şu hususlara dikkat çekildi:
1-Aşılama Kampanyalarında aşılanmamış büyükbaş hayvan kalmayacak, ilk aşısını almış genç hayvanlara 1 ay sonra mutlaka aşı tekrarlanacak, hastalık çıkan bölgelerde 2 haftalıktan büyük tüm duyarlı (Büyükbaş ve Küçükbaş) hayvanların aşılanması sağlanacaktır
2-Kolluk kuvvetleri ile birlikte yol kontrolleri yapılacak, Kontrolsüz hayvan hareketleri azami düzeye indirilecektir.
3-Hastalık mihraklarında erken bildirimler sağlanacak
4- Mihrak Araştırması ve Karantina Uygulamaları titizlikle yapılacak
5-Temizlik-Dezenfeksiyon, Biyogüvenlik uygulamaları dikkat edilecek
6-2017 yılından itibaren doğu illerinden (Sivas ili ve doğusu) ilimize hayvan sevki yapacak yetiştiricilerimizin ilimize sevk edeceği hayvanlarda; sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalı, hayvanlar sevk öncesinde şap virüsünün varlığı yönünden teste tabi tutulmalı (serolojik-NSP) ve sonuçları negatif bulunmuş olmalı, hayvanların sevk olunduğu işletme şap hastalığından dolayı karantina alınmış bölgede olmamalıdır.
2018 yılından itibaren ise ilimize sevk edilecek hayvanların doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmaları ve hayvanların temin edildiği İşletmenin 10 km çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.
Bu kapsamda İl genelinde tüm çalışmaların Bakanlığımız programları çerçevesinde yürütülmesi, 2017 çalışmalarında üst düzey bir performans ile hayvan hastalıkları ile mücadelede belli seviyeye gelinmesi hedeflenmektedir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.