""

Özkaya: Hedefimiz ilk 10 arasına girmek « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 17:19

Özkaya: Hedefimiz ilk 10 arasına girmek

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü il genelinde yağlık ayçiçeği ekiminin yaygınlaşması ve üretimin artırılmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, hedeflerinin ülke genelinde ilk 10 il arasına girmek olduğunu söyledi.

Özkaya: Hedefimiz ilk 10 arasına girmek
Son Güncelleme :

16 Mayıs 2022 - 17:25

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü il genelinde yağlık ayçiçeği ekiminin yaygınlaşması ve üretimin artırılmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, hedeflerinin ülke genelinde ilk 10 il arasına girmek olduğunu söyledi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, yağlık ayçiçeği ekimi yapılan Sorgun, Büyüktaşlık köyünde incelemelerde bulundu. Üreticiler ile bir araya gelen İl Müdürü Tanju Özkaya, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Özkaya, “Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler, tarım sektörünün ve buna bağlı üretimin önemini ortaya koymuştur. Bu nedenle son zamanlarda en çok konuşulan ve gündemde olan konu tarım sektörüdür. Pandemiyle bir kez daha önemi anlaşılan ve en stratejik alan konumuna tarımsal faaliyetler yerleşmiştir. Tüm dünyada yaşanan tedarik zincirindeki sıkıntılardan etkilenmeme adına bakanlığımız tüm tedbirleri almaktadır. Yozgat’ımız üretime ara vermeden hız kesmeden devam etmesi gerekmektedir. Bu süreçte İl ve İlçe Müdürlüklerimizle üretime dair tüm tedbirler alınmıştır, Sayın Cumhurbaşkanımızın emirleri Bakanlığımızın direktifleri çerçevesinde ekilmeyen 1 metrekare yer kalmayacak şekilde planlamamızı yapmış bulunmaktayız.”dedi.
MERCİMEK EKİMİNDE VE ÜRETİMİNDE 1.SIRADAYIZ
Yozgat’ın mercimek ekiminde ülke genelinde ilk sırada yer aldığını vurgulayan Özkaya, “Ülkemizde Yozgat, tarım sektör içinde sahip olduğu potansiyelle en önemli illerden birisidir. Bitkisel üretim alanında 6.130.324 dekarlık alanla ekilebilir arazi varlığı olarak 5. durumdayız. En stratejik ürünlerden hububatta 3.530.598 dekarlık alanla durum buğdayında ekilişte 3. Sıradayız. Yemeklik baklagillerden; nohutta hem ekilişte hem üretimde 2. Sırada iken Yeşil Mercimek ekiliş ve üretiminde ise 1. sıradayız. Bu üretimleri daha da artırmak aralıksız için çalışıyoruz. Aynı şekilde yağlık ayçiçeği konusunda da ekiliş ve üretimi artırmak için son 2 yıldır planlama ve çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda geçen hafta ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Kapsamında Bakanlığımız ve İl Özel İdare Bütçesi kaynaklı olarak temin edilen 14.550 Kg yağlık ayçiçeği tohumluğunun çiftçilerimize dağıtımı yapılmıştı. Tohumluklar üreticilere yüzde 75 hibe yüzde 25 üretici katkısıyla verilmiştir. Şimdi o dağıtılan tohumluklarla ekim yapıyoruz.”diye konuştu.
HEDEFİMİZ İLK 10 İL ARASINA GİRMEK
Yağlık ayçiçeği ekimi ve üretiminde hedeflerinin ilk 10 arasına girmek olduğunu söyleyen Özkaya, “Bu konuda 3. Üretim sezonu olmak üzere yağlık ayçiçeği tohumluğu dağıtımı yapıyoruz. 2020 yılında yağlık ayçiçeği ekilişimiz 12.000 dekar iken 2021 yılında bu 28.700 dekara çıkartılmıştır. Bu yıl sadece dağıttığımız tohumluklarla 29.000 dekar ekiliş sağlanacaktır. Hedefimiz bu noktada üreticinin kendi imkânlarıyla beraber ektiğiyle hedef 60.000 dekar ekilişe erişmek ve bunu önümüzdeki 2 yıl içerisinde 100.000 dekara çıkarmayı hedeflerimiz arasındadır. Bu bağlamda yağlık ayçiçeği ekiliş ve üretiminde Türkiye’de ilk 10 da olacak şekilde Yozgat’ımızı Türkiye’nin Önemli üslerinde birisi haline getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Haber Merkezi

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.