Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

PANCAR ÜRETİMİNDE YOZGAT FARKI

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta en fazla üretimi yapılan tarım ürünlerinden şeker pancarının hem rekoltesi hem de kalitesi ile dikkat çekiyor.

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta en fazla üretimi yapılan tarımsal ürünlerden şeker pancarı, bu yıl yağışların bol olması nedeniyle rekoltesinin de yüksek olması bekleniyor. Yozgat’ta geçen yıl şekerpancarı üretimi 1 milyon 144 bin 376 ton oldu. Konya, 5 milyon 989 bin 214 ton ile ilk sırada yer alırken, Eskişehir 1 milyon 180 bin 699 ton ile ikinci sırada, Yozgat üçüncü sırada yer aldı. Yozgat’ı 1 milyon 52 bin 993 ton ile Aksaray, 1 milyon 44 bin 649 ton ile Kayseri takip etti. Yurt genelinde toplam üretim 5 milyon 989 bin 214 ton olarak gerçekleşti. Günlük, sosyal ve ekonomik yaşamın sağlıklı yürütebilmesi için un, yağ, protein, tuz ve şeker gibi içerikli besin maddelerinin düzenli ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesi gerektiği belirtildi. “İnsanların beslenme alışkanlıklarında tatlıya ayrı bir yer ayırmaları nedeniyle şeker, hem tarih boyunca insanoğlunun önemli bir besin maddesi olmuş hem de farklı disiplinlerin araştırma konusu olmuştur” denildi. Şeker üretiminin önemli kaynaklarından birisi olan şekerpancarının Türkiye üretiminde Yozgat’ın önemli bir yere sahip olduğu aktarıldı. Yozgat’ın şekerpancarı üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğu, Konya ilinden sonra en fazla üretimin Yozgat’ta yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Türkiye şekerpancarı üretiminin yüzde 9.97’lik kısmını karşılayan Yozgat ilinde ilçelere göre şekerpancarı üretimine bakıldığında en fazla üretimin Boğazlıyan, Sarıkaya, Yozgat Merkez, Sorgun ve Yerköy ilçelerinde yoğunlaştığı, en az üretimin ise Çayıralan, Çekerek, Saraykent ve Aydıncık ilçelerine ait olduğu bildirildi. Klimatolojik, jeomorfolojik, edafik ve hidrolojik faktörler şekerpancarı üretimine etki eden doğal faktörler olduğuna vurgu yapılarak, “Bu faktörlerden daha çok jeololojik ve topografik faktörler, Yozgat ilindeki pancar ekim alanlarını ve üretimini şekillendirmiştir. İlçelerin toplam tarım alanları ile şekerpancarı üretimi, toplam tarım alanı ile şeker pancarı ekim alanı, şekerpancarı ekim alanı ile şekerpancarı üretimi arasında yüksek düzeyde ve şekerpancarı ekim alanı ile şekerpancarı verimi arasında pozitif orta düzeyde bir ilişkinin olduğu” kaydedildi.

Reklamı Geç