Yozgat Polis Meslek Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen programda İl Sağlık Müdürlüğü İlk Yardım Eğitmeni Abdurrahman Karaman tarafından polis okulu öğrencilerine “temel yaşam desteği” maket üzerinde uygulamalı olarak anlatıldı.
Temel yaşam desteği; kendiliğinden dolaşımı ve solunumu olmayan hastalarda, herhangi bir ilaçlı müdahalede bulunmaksızın, kalbin pompalama faaliyetini dışarıdan göğüse basılar uygulayarak (kalp masajı), solunumu ise sunni solunum uygulayarak gerçekleştirme işlemi olduğunu anlatan Karaman maket üzerinde kalp masajını göstererek, polis okulu öğrencilerine de uygulama yaptırdı.
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin konuyla ilgili yaptığı açıklamada temel yaşam desteği eğitimini her insan alması gerektiğini vurguladı. Dr. Şahin, “Bunun için de il genelinde çalışmalarımız devam ediyor. Sokakta kalbi duran bir insanı hayata döndürebilme bilgi ve becerisine sahip olmak ve birini hayata döndürebilmek en büyük mutluluktur. Kalbin durmasıyla dolaşım da durduğu için beyine giden kan akışı da durmaktadır. Bu durumda beyin için son derece gerekli olan ve eksikliğinde beyinde çok ciddi hasarların oluştuğu “oksijen” ve “glikoz” moleküllerinin taşınması da durmaktadır. Beyin dokusu, bu maddelerin eksikliğine en fazla 4 dakika dayanabilmektedir. 4 dakikadan daha fazla oksijensiz kalan beyin dokusunda hasarlar oluşmaya başlar. 6. dakikadan sonra bu hasarlar daha da ilerlemeye başlar. Nihayetinde 10 dakikadan sonra oluşan bu hasarların iyileşmemesi mümkün olmamaktadır.”dedi.
KALP DURMASI ANINDA EN YAKININDAKİ
KİŞİLERİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
UYGULAMASI LAZIM
Olası kalp durma anından kalbi duranın yanındaki kişilerin temel yaşam desteği uygulaması yapabilmesi gerektiğini kaydeden Şahin, “İşte bu nedenlerle kardiyak arrestin (kalp durmasının) erken tanınması ve en yakınındaki kişiler tarafından temel yaşam desteği uygulamalarının (CPR – kalp masajı sunni solunum) hemen başlanması kişilerin olası hayata dönmeleri durumunda beyin hasarı olmaksızın hayata dönmesini sağlamaktadır. Bu nedenle toplumumuzdaki herkesin temel yaşam desteği uygulamalarını (CPR – kalp masajı sunnisolunum) bilmeleri gerekmektedir.
Dönem dönem meydanlarda vatandaşlarımıza kalp masajını öğretiyoruz. Meslek hayatlarına başladıklarında kaza yerlerinde de görev yapacak olan polis adaylarımıza bu eğitimi vermiş bulunuyoruz. Bir hayat kurtarmak, buna vesile olmak insanlığı da kurtarmak demektir” diye konuştu.