""

Prof. Dr Demirer: Mutlaka aşı olalım « Yeniufuk Gazetesi

19 Mart 2024 - 09:25

Prof. Dr Demirer: Mutlaka aşı olalım

Koronavirüs aşı tartışmalarını kök hücre uzmanı, TBMM onur ödülü ve TÜBİTAK bilim ödülü başta olmak üzere bir çok ödülü olan Ankara Üniversitesi öğretim üyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Taner Demirer aşının kısırlık yapmadığını ve DNA’ya da zarar vermediğini belirterek, Salgından kurtulunması için mutlaka aşı olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr Demirer: Mutlaka aşı olalım
Son Güncelleme :

11 Mayıs 2021 - 14:28

Türkiye’de aşı kabul oranının yüzde 55 dolayında olması nedeniyle Aşı tartışmaları kamuoyu tarafından gündemdeki yerini koruyor. Kök hücrenin kansere karşı kullanımı konusunda yaptığı çalışmaları ile uluslararası arenada yakından takip edilen Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, yaptığı açıklamada aşı konusunda tereddüt içerisinde olan vatandaşların gönüllerini rahatlattı.
Prof. Dr. Taner Demirer , “Alman, ABD ve İngiliz aşılarının güvenli olduğu görüldü. Çin aşısı ölü bir aşı. Böyle aşılardan bir yan etki beklemiyoruz. Çin aşısı ile ilgili Endonezya’da yüzde 97 etkili raporu geldi. Önemli bir yan etki yok. Brezilya’da da önemli bir yan etki rapor edilmedi. Çin, Alman, İngiliz, Amerika olsun aşı mutlaka yapılmalı. Neden derseniz? ‘Büyükannemizi büyükbabamızı koruyalım, eski günlerimize dönelim, pandeminin şiddetini azaltalım’ diyorsak aşılanmamız lazım. Toplum bağışıklığının yapılabilmesi için en az yüzde 60′ nın bir ülkede aşılanması gerekiyor. İnsanların bulduğu aşıyı yaptırması önem arz ediyor.”dedi.
ABD’de aşı kabul oranı yüzde 64, İngiltere’de yüzde 79.olduğunu kaydeden Prof. Dr. Demirer, “Yüksek rakamlar. İngiltere bir slogan geliştirdi. Bu aşı kabul oranını artırdı. Toplum önderlerinin fikir önderlerinin aşı olması da önemli. Sağlık Bakanlığı’nın bir kampanya yapması, kamu spotları oluşturması lazım. Bir slogan da belirlemesi gerekiyor. Çünkü bizde aşı kabul oranı yüzde 55 dolayında. Yüzde 70’leri bulmamız lazım. Bizde Cumhurbaşkanımızın ve siyasetteki liderlerin de aşı olup motivasyon yaratmaları lazım. Uzun vadeli yan etkileri olabilir mi? Böyle aşılarda bunların olmayacağını biliyoruz. mRNA aşılarında uzun vadeli yan etkileri olacak mı onu ilerde göreceğiz, onu kimse bilmiyor daha. Fakat güvenli. Eğer Çin aşısı yeteri kadar gelmezse B planımız bizim yerli aşımız. Yerli aşıda faz 2 faz 3 çalışması başlıyor. Bunu bir an önce hızlı olarak bitirmemiz lazım. Çünkü aşılar Türkiye’ye girerse gönüllü denek bulamazsınız. Kendi aşımızı da hızlıca piyasaya sürmemiz lazım. Hatta Endonezya’nın yaptığı gibi belki aşının hammaddesini Çin’den alıp Tekirdağ’da aşı üretimine geçmek lazım.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.