Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Yıldırım’ın koordinasyonunda yürütülen programda, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammet Kurulay, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rahmi Ünal ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel ile Prof. Dr. Mustafa Böyükata eğitmen olarak yer aldı.
İki gün süren eğitimin sabah oturumlarında “Temel Kavramlar: Bilgi, Bilim, Araştırma, Hipotez” başlığı altında Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Proje Bileşenleri: Özgün Değer, Yöntem, Yönetim ve Yaygın Etki” başlığı altında Prof. Dr. Rahmi Ünal, “Proje Hazırlık Süreçleri: Literatürün Önemi ve Planlama” başlığı altında Prof. Dr. Muhammet Kurulay ve “Bulguların Analizi, Yaygınlaştırma ve Yayın Etiği” başlığı altında Prof. Dr. Hamdi Temel deneyimleri ışığında bilgiler paylaştı.
Proje hazırlık, uygulama ve sonuçlandırma süreçleri ile ilgili teknik bilgilerin aktarıldığı seminerlerle proje döngüsü yönetimi aşamalarında dikkat edilecek noktalara değinildi, projelerin başarısızlık sebepleri tartışıldı ve proje yazımındaki incelikler anlatıldı.
Öğleden sonraki oturumlarda ise katılımcılar beş alt gruba ayrılarak beyin fırtınası yoluyla proje fikri geliştirme etkinliği gerçekleştirildi. Her bir grup bu atölye çalışmaları süresince takım halinde TÜBİTAK – 1001 proje başvuru formu üzerinden taslak proje yazımı uygulaması gerçekleştirdi. Grupların hazırladığı proje metinleri karşılıklı kritik edilerek tartışıldı ve bu yolla panel süreçleri de modellenmiş oldu.
Etkileşimli olarak gerçekleştirilen ve katılımcıların son derece faydalı buldukları eğitimin her aşamasında ve her bir oturumda sürekli olarak katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.
Eğitime ilişkin düşüncelerini paylaşan yararlanıcı akademisyenlerden bazıları, eğitimin proje yazma konusunda üzerlerinde var olan genel tedirginliği atmaya katkı sağladığını, özgün değer, projede amaç ve hedeflerin, yöntem, literatür analizi ve literatürde boşluk bulmanın öneminin anlaşıldığı, risk yönetimi ve iş paketleri hakkında bilgi sahibi olunduğunu, önemli bir farkındalık oluştuğunu ifade ettiler.
Etkinlikte tanışma safhasından son sürece kadar proje yazma ve hakemlik dahil tüm sürecin pratik olarak yaşandığı ve eğitim için seçilip izlenen yöntemin çok olumlu ve yapılan çalışmalara dönük eleştirilerin faydalı olduğu, gayet akıcı, verimli, çok yönlü, motivasyonu artıran bir eğitim olduğu belirtildi.
Farklı disiplinlerin bir araya getirilmiş olmasının çok güzel olduğu, bilimsel düşünme becerilerini geliştirdiği, araştırma sürecine sistematik yaklaşmayı ve eleştirel düşünmeyi öğreten yanlarının yerinde olduğu, akademik yazım becerilerini artırdığı, düşünme biçimlerine ilişkin değişim yaşandığı ve yeni perspektifi sunduğu, bilgiye ulaşmanın yolunun değerli olduğunun anlaşıldığı, projede ekip çalışmasının öneminin kavrandığı, çok kıymetli araştırmacıları tanıma fırsatı sağlandığı ve zevkli iki gün geçirildiğinin altı çizildi.
Böylesi eğitimlerin akademisyen ve öğrencilere yönelik olarak daha çok yapılmasının ne denli gerekli olduğu da vurgulandı ve iki gün değil daha uzun süreli eğitimlerin düzenlenmesi de önerildi.
Davetlerini kırmayıp üniversitelerine gelerek gönüllü eğitmenlik yapan konuk akademisyenleri makamında kabul eden Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, kurumda yürüttükleri çalışmalardan bahsetti, önerilerini aldı ve her birine ayrı ayrı teşekkür ederek Prof. Dr. Muhammet Kurulay, Prof. Dr. Rahmi Ünal, Prof. Dr. Hamdi ve Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür belgesi, tanıtım materyali ve günün anısına hediye kitap takdim etti. / Haber Merkezi
Proje Hazırlama ve Yürütme Eğitimi düzenlendi
Muş Alparslan Üniversitesi 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi’nde 12–13 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenen “Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama ve Yürütme Eğitimi” etkinliğinden farklı disiplinlerden 30 araştırmacı yararlandı.
