""

Rektör Karadağ, kenevir hasadına katıldı « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 03:24

Rektör Karadağ, kenevir hasadına katıldı

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, beraberinde Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz ile birlikte kenevir ekim izni için 20 ilden biri olan Burdur’da 17 dekar alanda ekimi yapılan kenevirin hasat törenine katıldı.

Rektör Karadağ, kenevir hasadına katıldı
Son Güncelleme :

18 Ekim 2021 - 11:43

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, beraberinde Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz ile birlikte kenevir ekim izni için 20 ilden biri olan Burdur’da 17 dekar alanda ekimi yapılan kenevirin hasat törenine katıldı.

Törene Burdur Valisi Ali Arslantaş, Orallar Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Oral, Rektörümüz  Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektör V. Prof.Dr. Hüseyin Dalgar ve ilçe yöneticileri katıldı.

Burdur Valisi Ali Arslantaş, düzenlenen törende yaptığı konuşmada kenevir bitkisinin önemine değindi. Vali Arslantaş, “Eylül ayında resmi gazetede yayınlanan kenevir üretiminin yapılacağı 20 ilden birisi olan Burdur’da bugün  buraya izinli kenevirin resmi hasatını yapmak için geldik. Otomotiv, giyim, kozmetik ve ilaç sektörü gibi birçok alanda kullanılan kenevir ilimizin önünü açacak ürünlerden birisidir. İlimize hayırlar getireceğini düşündüğümüz bu sektörün geliştirilmesi için her zaman üreticinin yanında olacağız. Yanlış bir algıdan dolayı Hint Keneviri gibi zararlı madde içerdiği düşünülen bu kenevir bitkisi endüstriyel bir üründür. Cumhurbaşkanımızın böylesine bir ortamda cesaretiyle kenevir ekimine izin vermesiyle birlikte bu sektöründe önünün açılacağını düşünüyorum” dedi.

Bozok Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ’da Üniversitelerinin Kenevir Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yürütülen ve ihtisas alanı olan “Endüstriyel Kenevir”le ilgili kısa, orta ve uzun vadede yapılan çalışmalar ve projeler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Rektör Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin Endüstriyel Kenevir alanında ihtisas üniversitesi olmasının sağladığı ayrıcalıklar kapsamında kenevir alanı ile ilgili sektörlerle görüşmelerin ve işbirliklerinin aralıksız devam ettiğini ifade etti.

İhtisas alanımızla ilgili endüstriyel kenevir özelinde Burdur Merkezli faaliyet gösteren Orallar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Oral ve beraberindeki heyet ile işbirliği önerilerini paylaşılarak fikir alışverişinde bulunmak üzere kısa bir süre önce  Yozgat’ta bir araya geldiklerini vurgulayan  Rektör Karadağ,  bugün de Burdur ilinde kenevirin yaygınlaştırması ve endüstriyel yatırımı için araştırma geliştirme çalışmaları yürüten Orallar Grup Şirketinin faaliyetlerini yerinde görmek  ve kenevir hasadına katılmak  için Burdur iline geldiklerini belirtti.

Kenevirden  katma değeri yüksek ürünler elde edildiğini vurgulayan Karadağ, Karadağ, “Üniversitemiz bünyesinde tarım, gıda ve yem, tıp, ilaç ve sağlık, tekstil, selüloz, kompozit ve biyomalzemeleri, elektronik, makine ve enerji, inşaat ve yapı malzemeleri, temel bilim teknolojileri, sosyal bilimler mevzuat ve pazarlama araştırma gruplarımızda bilimsel çalışmalarımız ve projelerimiz devam ediyor. Bu anlamda üretilen bilginin teknolojiye dönüşmesine öncülük ediyoruz. Bugün de Burdur ilinde olan Orallar Grup Şirketi tarafından kenevir üzerine yapılan çalışmaları yerinde görmek ve  kenevir hasadına katılmak üzere  Burdur’a geldik. İhtisas Üniversitesi olarak bilgi paylaşımında bulunmak,  sektöre yön vererek öncülük etmek, endüstriyel kenevirin bütün biokütlesini ekonomiye kazandırmak noktasında sektörlerle buluşmalarımız  devam edecek” diye konuştu. Yusuf BAĞCI

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.