""

Sabah kahvaltıların olmazsa olmazı parmak çörek « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 21:45

Sabah kahvaltıların olmazsa olmazı parmak çörek

Yozgatlılar sabah kahvaltısında normal ekmek yerine parmak çöreği tercih ediyor.

Sabah kahvaltıların olmazsa  olmazı parmak çörek
Son Güncelleme :

01 Ocak 2018 - 7:00

Yozgatlılar sabah kahvaltısında normal ekmek yerine parmak çöreği tercih ediyor.
Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen ve 114 yıldır tüketilen Yozgat parmak çöreği, sabah kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Sadece Yozgat’ta üretilen ve Yozgat’a has bir ekmek türü olan parmak çörek Yozgatlının misafirlerine ikram edilirken, il dışına da hediye olarak götürülüyor.
Dededen kalma mesleği devam ettiren fırın işletmecisi Bekir Kırdemir, parmak çöreğin Yozgat’a has bir ekmek türü ve diğer ekmeklerden ayıran en önemli özelliğinin katkısız olarak üretilmesi olduğunu söyledi.
Türkiye’nin hiçbir yerinde bulunmayan parmak çöreğin Yozgat’tan götürecek en güzel hediye olduğunu ifade eden Bekir Kırdemir, “Parmak çörek parmağa benzediği için adına parmak çörek denilmiştir. Hazırlanışı ise hamur dört parçaya bölünür daha sonra taş fırında özel köz ateşi içinde pişirilir. Tamamen doğal olduğundan lezzeti bir başkadır. Yozgat’ta en çok sabah kahvaltısında tüketilir. Yozgat’ta parmak çörek olmadan Yozgatlının kahvaltısı olmuyor. Parmak çöreğin diğer bir özelliği de bayatlamaması uzun süre durması 3-4 gün durabiliyor ve bayatlamadan tüketilebiliyor. Parmak çörek Türk Paten Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Parmak çöreğin Yozgatımız’da 114 yıllık bir geçmişi var” dedi.
Parmak çöreğin il dışına giderken hediye olarak götürüldüğü veya misafirliğe gelen Yozgatlıların giderken yanlarında 10-15 tane parmak çöreği götürdüklerini ifade eden Kırdemir, “Vatandaşlarımız buradan aldıkları ekmekleri bir günden tüketemedikleri için buzdolabında saklıyor ve istediğinde fırında ısıtarak tüketiyor” diye konuştu.
Cemil Yılmaz’da hafta sonu il dışından akrabalarının geldiğini belirterek, “Akrabalarımız Yozgatlı fakat Bursa’da yaşıyorlar. Uzun zamandır parkam çöreğine hasret kalmışlardı. Bende onlara parmak çörekli kahvaltı hazırlattım. 9 tane parmak çöreği aldım. Sıcak sıcak, Anadolu kültüründe kahvaltılarımız peynirsiz, zeytinsiz olmaz, yanına da biraz bal kaymak alacağım afiyetle yiyeceğiz.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.