Yozgat’ın yöresel lezzetlerinden biri olan ve 1 asırdan fazladır üretilen ‘Parmak Çörek’ sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi arasındaki yerini alıyor. Kentte sadece bir fırında günde otalama 2 bin adet parmak çörek üretilirken vatandaşlar parmak çörek almak için fırınlarda uzun kuyruklar oluşturuyor.
Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen Parmak Çörek, Yozgatlıların sabah kahvaltılarında vazgeçilmezleri arasında yerini koruyor.
Sadece Yozgat’a has bir ekmek türü olan parmak çörek, un, tuz ve ekşi mayadan oluşurken bu ekmek 3 gün boyunca bayatlamadan muhafaza edilebiliyor. Parmak Çörek taş fırında ateşe maruz kalmadan, fırının ısısıyla pişiriliyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Parmak Çörek üretimine başlayan ustalar bu işlemi saat 16.00’a kadar sürdürüyor. Günde sadece bir fırında ortalama 2 bin adet parmak çörek üretilirken il dışına çıkan vatandaşlarda akrabalarına Parmak Çöreği hediye olarak götürüyor.
Parmak Çöreğin Yozgat’a has doğal bir ekmek türü olduğunu söyleyen fırın işletmecisi Bekir Kırdemir,”Parmak Çöreğinin en büyük özelliği doğal olması. İçerisine katkı maddesi hiçbir zaman girmiyor. Ecdattan gördüğümüz ekşi maya ile bir gün evvel ayarladığımız bir hamur var onu ekşileriz bekletiriz. Un, tuz ve ekşi maya başka hiçbir şey yok. Taş fırında 250 derece odun ateşinin közünde Parmak Çörek pişer. Yozgatlının en çok tercih ettiği damak tadı Parmak Çörektir. Yozgat’ın dışında Yozgatlının şehir dışındaki akrabalarına da gönderdiği en büyük hediyedir.” dedi.
Parmak Çöreğinin 3 gün boyunca bayatlamadan muhafaza edildiğini belirten Kırdemir,”Sofralarının vazgeçilmez tadı parmak çörek sadece Yozgat’a ait ve yöresel bir üründür. Yozgat Belediyemizde parmak çöreği tescilledi. Parmak çöreğin tanıtımı için elimizden geleni yapıyoruz. Dedem, babam bu işle uğraştı ben de yaklaşık 35 senedir bu işle uğraşıyorum. Ben 3’üncü kuşağım daha onun ötesi de vardır ama parmak çöreğin şuan da 1 asrın üzerinde bir mazisi var. Tamamen el emeği göz nurudur. Günlük ortalama bin 500 ile 2 bin adet parmak çörek üretiyoruz. Vatandaş en çok sabah kahvaltısında parmak çöreği tercih ediyor.” şeklinde konuştu.

