Köy sakinleri yaklaşık bir aydır hayvanlarında şap hastalığı (Tabak ) olduğunu belirterek bu hastalığı çevre köylerdeki hayvanların kendi bölgelerinde otlatılması sonucu hayvanlara bulaştığını ifade etti.
Cemil Acer isimli köy sakini 15 büyükbaş hayvanı olduğunu bir aydır kendi çabaları ile hayvanlarını iyileştirmeye çalıştıklarını söyledi. Acer, “Köyümüz arazisinde çevre köylerin hayvanları da otlatıldığı için bu hayvanlardaki tabak hastalığı kendi köyümüz hayvanlarına da bulaştı. Hastalık için gitmediğimiz veteriner kalmadı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne de başvurduk herhangi bir şey çıkmayınca kendi kendimize hayvanlarımızı tedavi yoluna gittik. 14 büyükbaş hayvanım var. Bunlardan birisi bu hastalık yüzünden telef oldu. Bir yıllık hayvanlarımdan elde edebileceğim karımda aldığım ilaçlar ve hayvanın telef olması dolayısıyla gitti. Yetkililerin bu gibi durumlarda daha duyarlı olması gerekir.”dedi.
ÇEVRE KÖYLERDEKİ ŞAP HASTALIĞINDAN KÖYÜMÜZDE ETKİLENDİ
Şap Hastalığının çevre köylerde olduğunu bu yüzden kendi köylerine de bulaştığını anlatan Acer, “Çevre köylerin hayvanları bizim köyümüzün arazisine otlatılmaya geldiği için bizim köyümüzdeki hayvanlara da bulaştı. Bir aydır bu hastalığı hayvanlarımız çekiyor. Hiçbir yetkili de gelip hastalık konusunda ilgilenmedi. Aşıları düzenli olarak yapılmasına rağmen 6 bin lira değerindeki hayvanım telef oldu.”diye konuştu.
Hasan İnan’da benzer ifadeler kullanarak şunları kaydetti: “Köyümüzde yaklaşık 200’ün üzerinde büyükbaş hayvan varlığı var. Yaklaşık bir ay önce komşu köylerin hayvanlarından bulaşan şap hastalığı nedeniyle köyümüzdeki bütün hayvanlar bu hastalığa yakalandı. Kendi çabalarımızla hayvanlarımızı iyileştirmeye çalıştık. Hiçbir yetkili gelip bizimle ilgilenmedi. İlçe Tarım’a gittik yapacakları bir şey olmadığını söylediler.
Bizlerde veteriner hekime giderek ilaç alıp hayvanlarımızın tedavisini kendimiz yaptık. Benim 18 büyükbaş hayvanım var hepsine de bulaştı. Köyümüzde iki büyükbaş hayvan telef oldu. Biz çiftçilerin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık başka da bir gelirimiz yok. Böyle bir durumun olması bizleri sıkıntıya soktu. Hayvanlarımız için aldığımız ilaçları da borçlanarak aldık. Bundan sonra bari ilgili müdürlüklerimiz gerekli tedbirleri alarak böyle durumların yaşanmasına engel olsunlar.”