""

“Şarbon var ama tehlike yok” bu ne demek? « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 19:24

“Şarbon var ama tehlike yok” bu ne demek?

“Şarbon var ama tehlike yok” bu ne demek?
Son Güncelleme :

07 Eylül 2018 - 7:00

Açıklamalardan anlaşılacağı gibi “Yozgat’ta Şarbon hastalığı var” İlgili kurum tedbirlerimizi aldık, bir tehlike yok diyor ama yine de çok dikkatli olmak gerekiyor…

Bu konuda alınması gereken daha ciddi tedbirler olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sorun bugünün sorunu değil. Demek ki, tedbirler yeteri kadar alınmamış olacak ki, böyle bir tehlike ile karşı karşıya kalındı.

Vatandaş, Yozgat’ta merkez dahil birçok yerde Veterinerlik hizmetleri gerektiği gibi uygulanmadığını söylüyor. Hayvan pazarları “hijyen değil” Yozgat Merkezde denetimi yapılan bir mezbahane olmadığı için hayvan kesimleri ve kasaplık hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşanıyor.

* * * *

Şimdi; Şarbon vakası ilk İstanbul’da yaşandı. Bunu hepimizi biliyoruz. Hadi orası Büyük şehir, ne kadar önlem alınırsa alınsın mutlaka bir yerden açık vermek mümkün.

Peki, Yozgat’ta ne oluyor?

Sormasak, soruşturmasak, yetkilileri konuşmaları için zemin hazırlamasak, birinin çıkıpta kamuoyunu aydınlatacağı yok.

* * * *

Bir süreden beri “Şarbon hastalığı şüphesi ile Yerköy Canlı Hayvan Pazarı kapatıldı.”

Çünkü kapatılmamış olsa tehlike giderek artacaktır. Dolayısıyla tehlikenin artmaması bakımından yapılan işlem doğru ama ortada ciddi bir sorun olduğunu da görmezden gelmemek gerekir.

Çünkü Yerköy İlçesine Bağlı Hacıosmanlı ve Şefaatli İlçesi Kaygılı köylerinde şarbon hastalığı sebebi ile karantina alınmazdı Ayrıca yine tedbir amaçlı 19 köyde Tarım Orman Müdürlüğü tarafından karantina uygulanmazdı.

Yine Hacıosmanlı Köyünde 17 Büyükbaş hayvanın telef olmazdı. Dolayısıyla olayın boyu küçümsenecek gibi olmadığını görmek ve bu durumdan birinci derecede etkilenecek kesimi yeteri kadar bilgilendirmek gerekiyor.

* * * *

Bu konuda herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan İl Müdürü Ziyaettin Özdemir, şunları söylüyor “Vatandaşımız olası bir sebepten dolayı hayvanını kesinlikle kaçak kesim hanelerde kestirmemesini öneriyoruz. Gerekli çalışmaları il ve ilçe müdürlüklerimizle koordineli bir şekilde yapıyoruz. Ayrıca kasaplarımızdan da bu konuda daha dikkatli ve duyarlı olmasını istiyoruz. Şuan itibariyle kamuoyunda rahatsızlık verecek bir durum söz konusu değildir.”

Bundan sonra boyutu daha büyük olaylar yaşanmaması için yapılacak iş ve alınacak tedbirler aslında bellidir. Gerek ilgili kurum ve kuruluşlar gerekse bu işlerle uğraşanlar, alınması gereken tedbirleri almak durumundadır.

 

  • Uluslar arası ve Türkiye’de Sağlık alanında yaptığı çalışmalarla Türk Bilimine yön veren 100 kişi arasında yer alan Profesör hemşerimiz!
  • Yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesi ilçelerde yaptığı inceleme ve ziyaretlerle alt yapıda sorun yaşamamak için tedbir alan Müdür!
  • Merkez ve İlçelerde sivil toplum kuruluşları ve özel işletmelerle sıkı bir iletişim kurarak, çalışma temposunu artıran Müdür!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.