""

Seçim yatırımı mı, hediyeleşmek mi? « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 09:43

Seçim yatırımı mı, hediyeleşmek mi?

Seçim yatırımı mı, hediyeleşmek mi?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2018 - 7:00

Yakın bir dostla evvelsi gün sohbet ederken, önemli bir noktaya temas etti şöyle ki; ziyarete gittiği birkaç İl’de partilerin seçim çalışmalarından örnekler anlattı…

Aktaracağım örnekleri merak ettiğinizi tahmin edebiliyorum, çünkü bende sizin gibi merak ettiğim için konulurken, araya hiçbir yorum katmadan anlatmasını istedim…

Fakat buraya bir nokta koyacağım. Şimdi anlatacaklarım aynı zamanda konumuz ile ilgili ipucu durumunda olacaktır.

* * * *

20’li yaşlardaki gençler pek bilmeyebilir ama yaşı 40 ya da 50 civarındaki herkes bu anlatacaklarımı doğrulayacaktır…

Özellikle 80 sonrası birçok seçim döneminde vatandaşın oyunu kotarmak için partililer ve Milletvekili veya Belediye Başkanı adayları seçmene gıda paketleri şeklinde yardım yaparlardı…

Bu durum bazen öyle bir hal alırdı ki; mesele muhtarlık seçimlerinde dahi aynı yöntem kullanılır, amacına ulaşan istediğini alır, amacına ulaşamayan da, hevesini bir sonraki döneme bırakırdı.

* * * *

Bu yöntemin sadece siyasi değil; oda, dernek ve benzeri seçimlerde de kullanıldığını biliyoruz. Şimdi ise ülke olarak hafta sonu geleceğimizi tayin edeceğimiz, sistem değişikliğini sağlayacak bir seçim yapacağız. Bu seçimi yaparken, bir kimsenin etkisi altında kalmadan, özgür irademiz ile yapacağımızı düşünüyorum.

Günümüzde hemen her şey güllük gülistanlık olmasına karşın halen 81 milyon insan arasında siyasi partililerin ya da adayların kandıracağı insan var mıdır? Olmaz mı? Geçmişte olduğu gibi şimdide bir “teneke yağ” karşılığında veya “bir çuval un” ya da “gıda paketine oyumuzu size vereceğiz, tamam” diyen çıkar.

Sanırım bu kadar ipucu yeterli, şimdi konumuzun başına döneceğim çok önemli bir seçimin arifesinde partilerin ve adayların böyle bir davranış sergilemediklerini düşünürken, dostum verdiği örnekler kafamı çok karıştırdı…

Sözüm ona AK Parti, bazı İllerde seçmen ziyareti yaparken, gittikleri mekânın durumuna göre hediye paketleri dağıtıyormuş (!) Bir çanta içinde marka gömlek, kravat ve tesbih, evin hamına eşarp ve tülbent, çocuklara oyuncak, vs. İyi ama Yozgat’ta neden böyle bir şey yok?

* * * *

Cevap çok basit, Yozgat’ta ne var ki; Partilerimiz de, adaylarımız da Yozgat’ı ve Yozgatlıları daha önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de kolayca kandırıp, oylarını alacaklarından çok eminler. Düşünün bir defa böyle bir durum söz konusu olmasa elbette Yozgat’ta da geçmişte olduğu gibi çeşitli yollar kullanılabilir.

 

  • Koskoca bir eğitim ve öğretim dönemini sorunsuz ve başarılı şekilde tamamladıklarını yaptığı açıklamayla bildiren Bürokrat!
  • Üniversite öğrencilerinin Yozgat’tan ayrılırken, güzel hatıralarla gitmeleri için mesaimde fedakârlık ediyorum diyen Akademisyen!
  • Ben Milletvekili olacağımı biliyorum ama beni kardeşimden ayrı göndermeyin diyerek, 4’üncü sıradaki adaya oy isteyen Aday!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.