""

Şimşek: Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 04:02

Şimşek: Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır

Yozgat Barosu Başkanı Mehmet Şimşek, evrensel olduğu unutulmaması gereken beyanname yaşamın kutsallığını ve yaşam hakkının değeri olduğunu belirterek, “Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır.”dedi.

Şimşek: Yaşamak, özgürlük ve  kişi güvenliği herkesin hakkıdır
Son Güncelleme :

09 Aralık 2017 - 7:00

Baro Başkanı Mehmet Şimşek, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, insan haklarının önemine değindi.
Şimşek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A(III) sayılı Kararıyla ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tüm dünya halkları arasında salt insan olmakla kazanılan ve değişmez devredilmez hakların dünyaca etkin olarak tanınmasını ve uygulanmasını sağlamaya çaba göstermeleri amacıyla tüm halklar ve uluslar için ortak ideal ölçüleri belirler. 10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle beyannamede yer alan ve tüm dünya halklarını ilgilendiren, insanın var olması ile kazandığı hakları hatırlamak ve bu haklara dikkat çekmek ve gerek siyasi gerek sosyal bağlamda bu hakların öneminin altını çizmek gerekmektedir.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ilk maddesinde bütün insanların özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğduğunu, akıl ve vicdana sahip olduklarını, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmaları gerektiğini düzenler.”dedi.
Şimşek, açıklamasında şunları kaydetti: “Özellikle dünyada devam eden savaş, soykırım, etnik ayrımcılık gibi terörün beslendiği bu hususlarda ise ikinci maddesi ile Herkesin, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya her hangi başka bir ayrım gözetmeksizin bildirgede ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabileceğini belirtmektedir. Evrensel olduğu unutulmaması gereken beyanname yaşamın kutsallığını ve yaşam hakkının değerine “Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır. Hiç kimse kölelik veya kulluk altında bulundurulamaz, kölelik ve köle ticareti her türlü biçimde yasaktır.
Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez. ” diyerek dikkat çekmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin madde madde sıralandığı bildirge dünya devletlerinin insan haklarına karşı göstermesi gereken saygı ve özenin adeta sınırlarını çizmiştir.
10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesi ile Yozgat Baro Başkanlığı olarak evrensel beyannamede belirtilen hak ve hürriyetlere saygılı davranabilen barış içinde bir ülke ve dünya umuduyla 10 Aralık İnsan Hakları gününü kutlarız.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.