""

SMMMO’dan angarya tepkisi « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 10:58

SMMMO’dan angarya tepkisi

Yozgat Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ahmet Bulut, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin son zamanda iş yükünün daha da arttırıldığını belirterek Maliye’nin üzerlerine yüklemiş oldukları bilgi ve belge taleplerine tepki gösterdi.

SMMMO’dan angarya tepkisi
Son Güncelleme :

18 Eylül 2017 - 7:00

SMMMO Başkanı Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, Mali Müşavirlerin vergilerin toplanmasında Maliye Bakanlığı’nın özel sektör ile ilişkisinde bilgisi ve yasal olarak destekçisi konumu ile önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Bulut, şunları kaydetti: “Hiçbir amaca hizmet etmeyeceği ortada olan fatura ve fiş sayı toplamlarının belirtilmesini üst kuruluşumuz olan olan TÜRMOB ve illerdeki Odaların görüşüne açmadan.Mali Müşavirlere getirilmiş olan ve Mali Müşavirlere göre hiçbir amaca hizmet etmeyeceği apaçık bir şekilde ortada olan • Fatura, • e- Fatura,(Maliye Sisteminden kesiliyor) • e -Arşiv Fatura (Maliye Sisteminden kesiliyor) ,• e-Bilet (Maliye Sisteminden kesiliyor), • Perakende Satış Fişi, • Serbest Meslek Makbuzu,• İrsaliyeli Fatura Özel Fatura, Dip Koçanlı Fatura, Kıymetli Maden Satım Belgesi, Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi, Noter Makbuzu,Döner Sermayeli Alındı belgesi, Dipkoçanlı olmayan yolcu taşıma biletleri, Tahsilat Alındı Belgesi… vb. sayılarının belirtilmesini Kurban Bayramı öncesi sadece İnternet Vergi Dairesi üzerinden duyurarak işleme koymasına bir anlam veremedik.”
MALİYE TEK TARAFLI VE MÜZAKERE ETMEDEN TEBLİĞ EDİYOR
Maliyenin tek taraflı ve müzakere etmeden tebliğ ettiğini söyleyen Bulut, “Türkiye genelinde sayımızın 95,000’i bulan Mali Müşavirler, üzerlerindeki Maliye’nin istediği ek bilgi ve belgeleler ile iş yüklerinin giderek artmaktadır. Özellikle son zamanlarda Maliye ‘nin tek taraflı ve müzakere edilmeden çok sayıda yeni bilgi ve belge istiyor.Zaten piyasa şartlarında işleri yetiştirmekte zorlanıyoruz. Maliye’ye bu bilgiler verilmediği taktirde sistem beyannameleri kabul edilmeyecek ve beyannameler kabul edilmez ise cezai işleme maruz kalacağız. Böylece özellikle son çıkan İzaha davet ve amaçsız fatura sayıları konusu da dahil olmak üzere birçok konuda yoğunluk ve sıkıntı yaşanmaktadır. İzaha davet mekanizmasının keyfiliğe dönüşebileceğini ve uygulamada sıkıntı yaratacağını ,Muhasebe ve Denetim Mesleğinin Türkiye Cumhuriyet sınırları içerisinde yasal muhattapları olduklarını ve görüş alınmadan, herhangi bir taslak yayınlamadan tek taraflı tebliğ ile bildirilmesinin odaları ve sivil toplum kuruluşlarını etkisizleştirecektir.”dedi.
MALİ MÜŞAVİRLER ARTAN İŞ YÜKÜNDEN DERTLİ
Meslektaşlarının artan iş yükünen dertli olduğunu kaydeden Bulut, “Meslektaşlarımız üzerlerinde piyasanın yoğun iş yükü ve rekabeti altında yaşam standartlarına göre yine Maliye’nin belirlediği düşük bedeller ile müşterilerine hizmet verdiklerini buna rağmen devletin farklı birimlerince aynı bilgi ve belgeyi bir çok kere istediği, fatura sayısını ise zaten çeşitli yollardan bildirmelerine rağmen kendilerine gelen çok sayıdaki faturanın sayılması ve bir daha istenmesi meslektaşlarımıza aşırı yük yükleyecektir.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.