İHH Yozgat İl Temsilcisi Ahmet Gökhan, son iki yılda yeterli miktarda yağışın düşmediği Somali, kuraklık felaketiyle karşı karşıya. 2.8 milyondan fazla kişinin kuraklıktan etkilendiği ülkede, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın yardım çalışması başlattığını söyledi.
Gökhan, Somali’de 2020 ve 2021 yıllarında yeterli yağış oluşmaması sonucu yaşanan kuraklık felaketi devam ediyor. Hükümetin “acil durum” ilan ettiği ülkede, 23 Kasım’da uluslararası yardım çağrısında bulunuldu. Somalili milyonlarca insan, temiz suya ve yiyeceğe ulaşmakta büyük güçlük çekiyor dedi.
Acil yardıma ihtiyaç duyuluyor
Gökhan, Birleşmiş Milletlerin hazırladığı son durum raporunda; Somali’deki 74 bölgenin 66’sında 2.8 milyondan fazla kişinin kuraklıktan etkilenerek acil yardıma ihtiyaç duyduğu, 110 binden fazla kişinin ise ülke içinde şehir merkezlerine doğru göç ettiği kaydedildi. Raporda ayrıca, 5 yaşın altındaki 1.2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ifade edilirken, 2022’de 7,7 milyon Somalilinin insani yardıma ihtiyaç duyacağı tahminine de yer verildiğini belirtti.
Çiftçiler hayvanlarının yüzde 80’ini kaybetti
Gökhan, Yaygın kuraklıktan güneydeki Jubaland eyaletinde, özellikle Kismayo ve Afmadow’da bulunan insanlar da yoğun şekilde etkilenirken, bölgedeki çiftçiler kuraklık ve hava koşulları nedeniyle hayvanlarının yüzde 80’ini kaybetmiş durumda.
Yardım kampanyası başlatıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı, kuraklık sebebiyle tarım alanlarının da sulanamadığı ülkeye yardım ulaştırmak için harekete geçtiklerini dile getiren Gökhan, Kuraklıktan en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Gedo bölgesinde su dağıtımlarına başlayan İHH ekipleri, Somali’nin farklı bölgelerinde su ve gıda dağıtımları yapmak için hazırlıklara başladı. Çok sayıda bölgede su kuyuları kururken, ülkede, sağlık hizmetlerine, gıdaya ve suya büyük ihtiyaç duyuluyor. Somali’de, 1990’dan bu yana sel ve kuraklık gibi 30’dan fazla afet yaşandı. 2011’deki kuraklık ve gıda krizi nedeniyle yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetmişti” ifadelerini kullandı. Haber MERKEZİ
Somali’deki kuraklık 2.8 milyon kişiyi etkiledi
İHH Yozgat İl Temsilcisi Ahmet Gökhan, son iki yılda yeterli miktarda yağışın düşmediği Somali, kuraklık felaketiyle karşı karşıya. 2.8 milyondan fazla kişinin kuraklıktan etkilendiği ülkede, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın yardım çalışması başlattığını söyledi.

