Sorgun Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesi tarım ve hayvancılık alanında ciddi potansiyeli barındıran Yozgat için ehemmiyet arz eden mühim bir konudur.
Projenin onaylanması sonrası ÇED Raporu aşamasında Osmaniye Köyü sakinlerince sürece itiraz edilmesi ile bir durgunluğa girilmiştir.
Köylülerin itirazları yerindedir. Lakin su konusu hariç itiraza konu hususların neredeyse tamamı proje (OSB) içerisinde kurulacak tesisler ve birimlerle giderilmesi mümkün endişelerdir.
İllaki olmuyor ise zorlamayınız. Şefaatli-Kuzayca Köyü olarak 15.000 dönüm mera alanımız ve hazine arazilerimizle bu projeye seve seve ev sahipliği yapar, katkı da sunarız.
Gelelim projeye; OSB’nin alt yapı çalışmaları 10.000 büyükbaş hayvan kapasiteli 100 işletme kurulması planlanarak yapılacaktır.
Yatırımcılar için bir kolaylık ise burada yatırım yapmak istediğinizde TKDK desteklerinden faydalanılabilecek olunmasıdır.
Adından anlaşıldığı üzere ihtisas OSB’dir ve süt üretimine yönelik işletmeler kurulacaktır.
Kaba bir hesapla 10.000 büyükbaş hayvandan günlük olarak 200 ton süt alınması mümkündür. Bu rakamdaki bir süt üretimi Et Balık Kurumu Süt tesisleri için ciddi bir hammadde kaynağı oluşturacağı gibi, ilimizde yeni süt işleme tesislerinin kurulmasını da tetikleyecek bir üretim olacaktır.
Hayvancılık OSB ile birlikte bölgede yem bitkileri ekimi artacak, çiftçimiz için yeni gelir kalemleri oluşacaktır.
Bu bölgede oluşacak bilgi, kullanılacak teknoloji, veterinerlik ve gıda mühendisliği alanlarındaki hizmetler OSB dışına da, hayvan bakımı, süt üretimi, yem bitkileri üretim ve kullanımı, sütün işlenmesi alanlarında artı değer olarak yansıyacaktır.
Burada kurulacak 100 işletme ve yem, süt işleme tesislerinde, hizmet ve yönetim birimlerinde oluşacak istihdam da başkaca bir artı değer olacaktır.
Ayrıca Bingöl örneğinde olduğu üzere hayvancılığa ve yem bitkilerine ilişkin; makine-ekipman üretimi, ambalaj malzemeleri üretimi, inşaat, yeni tarımsal teknolojilerin, otomasyonu ve sürü yönetiminin gerektirdiği yazılım ve programların üretimi, mekanik, elektrik ve elektronik alanlarında destek hizmetlerinin sağlanması gibi yatırımla ilişkili sektörlerde yatırımın çarpan etkisi de hesaba katıldığında Yozgat ve Sorgun için önemli gelişmeler yaşanması da mümkündür.
Geçen hafta Sütaş’ın Bingöl’e yaptığı yatırıma dair bilgileri paylaşırken neyi ıskaladığımız dediğimiz kısım tam da burasıdır.
Sütaş gibi büyük firmaların yatırımları için şuan da yeterli kaynağımız yoktur ancak Sorgun Hayvancılık İhtisas OSB’nin faaliyete geçmesi ile birlikte birçok yatırımcının iştahını kabartacak bir kaynak üretmiş olacağız.
Eğer ki Yozgat’ın potansiyelinin ve Sorgun OSB’nin olası çıktılarının farkına erken varırsak; Yozgat’ı süt, et, damızlık; et ve süt ürünleri ve yem üretiminin merkezi yapacak yeni Hayvancılık İhtisas OSB’lerin kuruluşu için gayret sarf etmeliyiz.
TKDK’nın 10 yılı aşkın süredir kuruluşuna finansal destek verdiği et, süt üretim ve işleme tesislerinin sayısının her geçen gün artıyor olması, Sorgun Hayvancılık OSB ve benzerleri ile birleştirildiğinde; 10 yıllık bir vadede Sütaş’ın Bingöl ekonomisine, istihdamına, tarım ve hayvancılığına, kişi başı gelirine yapacağı katkının kat be kat fazlasını Yozgat için gerçekleştirmek hayal olmaktan çıkacaktır.
Sorgun Hayvancılık İhtisas OSB’nin ÇED raporu sürecindeki sorunların kısa zamanda aşılması temennimizdir, zira çarpan etkileri ile birlikte Yozgat’a değer katacak bir projedir. Ancak, Sorgun OSB ile yetinilmemeli, iktidar partisinde ve devlette üst düzey temsil edildiğimiz bu dönemde Yozgat’a en az 2 Hayvancılık İhtisas OSB’nin kurulmasını da gündemimize almalı, yer tespitlerini ilgili kurumlarla yapıp, bizden proje bekleyen devlet büyüklerimize projeyi arz etmeli, talepte bulunmalıyız.