2011 ile 2015 arasında Yozgat’ta 44 bin kişi göç etti, kentte nüfusun düşmesi esasında sorunların kendiliğinden azalmasını sağlar değil mi?
Mantıken düşündüğümüzde böyle olması gerekir. Ancak bizim sorunumuz kentin bağlı olduğu sistemin hata vermesinden kaynaklanmaktadır.
Zira nüfus azalırken, problemlerde azalmak yerine bir çoğalma ya da yerinde saymak gibi bir durum varsa, o kentin sosyolojik ve psikolojik birçok açıdan araştırılması gerekmektedir.
Ancak sağlık sistemimizde de birçok eksiklikler söz konusu olduğu için burada ortaya bir başka eksik noktanın çıkmasından kaynaklı olarak gerek sosyolojik gerekse psikolojik yönden araştırmanın kapsamı genişletilmeye ihtiyaç vardır.
Konu konuyu açtığına göre, nereye el atsanız ya da uzatmak isteseniz üstünüze devrilirken, bir sorun bir başka sorunu kendiliğinden doğurmaktadır.
Dolayısıyla bir türlü kendini geliştiremeyen, kalkınmada ivme yakalayamayan Yozgat’ın artarak devam eden sorunlarının önü ne zaman kesilecek insan haklı olarak merak ediyor.
Size belki çok enteresan gelecek ama Yozgat Üniversite kenti olunca bir takım sorunlar artık baş ağrısı yapmayacak diye umutlanmıştım.
2006 yılından bugüne resmen Üniversite kenti olduk ama görüldüğü üzere sorunlar da ne bir azalma var ne de umut verisi bir gelişme.
Sizce Yozgat’ın sorunu nedir?
Ekonomimi,
Hayır?
İşsizlik mi?
Hayır?
Sağlık mı,?
Hayır?
Eğitim mi, ?
Hayır?
Ulaşım mı, Hayır?
STK’ mı?
Hayır?
Birlik ya da beraberlik mi?
Hayır?
Hülasa belki bunların tamamı Yozgat için bir sorun olabilir ama bana göre asıl sorun “İnsan” bizim sorunlarımız insan kaynaklıdır.
Yukarıda sıraladığım her maddenin ya önünde ya da sonunda mutlaka insan unsuru vardır.
Gelin birlikte kendi kendimize şu soruyu soralım; Yozgat Üniversite kenti olduktan sonra bugüne hangi sorununu çözdü?
Maalesef mevcut sorunların çözümü şöyle dursun, yenileri karşımıza çıktı. Örneğin halen ulaşım sıkıntısı yaşandığını duyuyoruz.
Bakın etrafınıza halen öğrencilerin yaşam alanları sınırlı ölçülerde, barınma ihtiyaçları dahi çok zaman sorun oluyor.
Maksadım bir kimseyi suçlamak ya da suçlu aramak asla değildir. Bu örnekler elbette çoğaltılabilir şuan verdiğim örnekler ise bir noktaya dikkat çekmek amaçlıdır.
Okullar büyük ölçüde tatil edildi, memleketlerine dönmeye çalışan öğrenciler gittiğinde şehrin ekonomik sorunu daha da dikkat çekiyor.
Şimdi ilgililer bu hususta kendilerini mutlaka savunacaktır, yok böyle bir şey önceden vardı ama şimdi yok, sorun çözüldü diyeceklerdir.
Sonuç olarak Yozgat ne kadar göç verirse versin burada önemli olan geride kalan nüfusun kendi kendine yeten, huzurlu ve mutlu yaşam sürmesidir.