Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarihi konaklar canlanıyor

Yozgat’ın tarihi dokusu restore edilen ve tarihi görselliği ile inşa edilen konaklarla canlanacak.

Yozgat’ın tarihi dokusu restore

Yozgat Belediyesi, 20 konağın kültür hayatına kazandırılması için çalışma başlattı. Yürütülen çalışmalar şehrin tarihi kimliğini ortaya çıkarırken, yürütülen tarihi çalışmalara Vali Kemal Yurtnaç’tan destek geldi.
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Belediye Başkanı Dr. Kazım Arslan ile birlikte tarihi konaklarla ilgili yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
Arslan’ın çalışmalar hakkında bilgilendirdiği Vali Yurtnaç, tarihi dokunun ilimizin kültürüne kazandırılması için yürütülen çalışmalar karşısında memnuniyetini dile getirdi.
Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Alay Komutanı Selçuk Yıldırım, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tekin’in de katıldığı incelemeler sırasında Vali Yurtnaç, çalışmalarla yakından ilgilendi.
Köseoğlu Mahallesi güzergahında gerçekleşen incelemeler sırasında çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Kazım Arslan, belediyeye ciddi yük getirmesine rağmen şehrin tarihi kimliğini yeniden kazandırmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını söyledi. İnceleme sonrası açıklamalarda bulunan Vali Kemal Yurtnaç, tarihin yok olmuş, sahipsiz halini görmekten duyduğu üzüntüyü ifade etti.
“Görünce insan üzülüyor, tarihi katletmememiz, yaşatmamız gerekiyor” diyen vali Yutnaç, belediyenin gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde Yozgat’ın bir Safranbolu olabileceğini vurguladı.
Her şehrin tarihi doku üzerine kurulduğunu ve meydanların şehrin kimliğini, kültürünü temsil ettiğini hatırlatan Vali Yurtnaç, şunları söyledi:
“Belediyemizin çok güzel çalışmaları var. İnşallah belediyemizle birlikte tarihi dokuya yönelik yürütülen çalışmaları destekleyeceğiz, şehrin tarihini yaşatacağız. Konakların hepsini kurumlara emanet edeceğiz, kurumların bütçelerinden bu konaklar belediye ile birlikte ortaklaşa bir şekilde tarihi ve kültürel zenginliğe sahip çıkmamız gerekiyor. Aksi takdirde gelecek nesillere beton, çirkin binaları miras bırakmak zorunda kalırız ki, o da bizim kültürel zayıflığımızdır, fakirliğimizdir. Önceki yıllarda hata edilmiş ama belediye başkanımızın bu gün ortaya koyduğu duruşu beğeniyorum, sonuna kadar destekliyoruz. Tarihi dokuyu tekrar canlandırmak bize en önemli sorumluluk, borçtur.”
KURUMLAR TARİHİ KONAKLARDA
HİZMET VERECEK
Vali Kemal Yurtnaç, kamu kurumlarına tarihi konakların restorasyonu ile ilgili bütçe belirleyerek belediyenin çalışmalarına katkı sağlayacaklarını söyledi. Vali Yurtnaç, binaların restore edildikten sonra kamu binalarının belirli bölümlerinin buralarda hizmet verebileceğine dikkat çekti.
Tarihi dokunun toplum hayatına kazandırılması için yürütecekleri çalışmalarla ilgili bilgi veren Vali Yurtnaç, “Zenginliklerin ortadan kaldırılmasına insanın içi acıyor. İlk etapta düşündüğümüz şey, kurumlarımıza birer, ikişer bütçesine koyup, planlayarak sahip olmaları, planlamaları, imar etmeleri ve kendi hizmetlerinde de tarihi dokuları kullanmaları. İlla ki tek binada hizmet verecekler diye bir kaide yok. Farklı birimlerini, bir şubelerini getirip konaklarda açar, hizmet ederler. Bu şekilde tarihi konaklar kullanılmış olur. Şu da kötü bir şey, biz bu binayı onardık, bıraktık. İşlemeyen demir pas tutar. Orayı da hayatın içerisinde kullanmak lazım. Ne olur, Kur’an kursu olur, yaz okulu olur, kütüphane olur, çocuklara çeşitli oyun alanı olur, halk eğitim kursları olabilir. Her şey yapabilirsiniz. Ama burayı öncelikle ayakta tutmak lazım, hep birlikte bu konuda bilinç oluşturmak gerekiyor. Ben belediyemize yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
KONAKLAR RESTORE EDİLİP VATANDAŞIN İSTİFADESİNE
SUNULUYOR
Belediye Başkanı Dr. Kazım Arslan, ise 1 tane olan konak sayısının çalışmaları devam edenlerle birlikte 20’ye çıkardıklarını belirtti.
Kamulaştırılan 20 konaktan 7 tanesinin restore edildiğini kaydeden Arslan, Yozgat’ın tarihi dokusunu tekrar ayağa kaldırmak istediklerinin altını çizdi.Yozgat’ın belirli bölgesinde bir tarihi alan oluşsun, insanlar geldiği zaman gezebilecekleri, görebilecekleri vakit geçirebilecekleri bir bölge, bir mahalle olsun diye uğraştıklarının altını çizen Başkan Arslan, “Bu noktada sayın valimizin, valiliğin desteği önemli. Çünkü bunun altından bizim belediye olarak tek başına kalkmamız çok zor. Daha doğrusu çok uzun süreç alır. Kamu kurumları da bu işi üstlenirse valiliğin direktifleri ile bu iş daha da kolaylaşır. Herkes bu görevi biraz daha palaymış olur. Dolayısıyla kısa süre içerisinde Yozgat’a güzel bir tarihi, kültürel ve turizm alanı oluşturmuş oluruz. Geleceğe bırakacağımız şeyler de bunlardır” şeklinde konuştu.

Reklamı Geç