""

TARIM DEĞERLENDİRMESİ VE YOZGAT GERÇEĞİ « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 01:24

TARIM DEĞERLENDİRMESİ VE YOZGAT GERÇEĞİ

TARIM DEĞERLENDİRMESİ VE YOZGAT GERÇEĞİ
Son Güncelleme :

13 Şubat 2018 - 9:33

Yozgat’ın Tarım ve hayvancılıkta geldiği noktayı ortaya koyan değerlendirme toplantısı hafta sonu yapıldı…

Bu toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, Yozgat’ın tarım ve hayvancılıkta bir fotoğrafını çektiklerini belirterek, “2002 yılından bu yana Türkiye tarım ve hayvancılıkta çok büyük değişiklikler yaşadı. Yaptığımız yatırımlarla, attığımız adımlarla Türkiye bu gün Avrupa’nın tarımsal hasılada birinci ülkesi olmuştur. Bu gün büyük bir ihracat yapan ülke durumundayız. Kırsal kalkınma konusunda bu güne kadar baktığımızda çok büyük miktarlar aktardık. Arazi toplulaştırmasında önemli çalışmalar yapıyoruz. Hükümetimiz toplulaştırmaya büyük önem veriyor. İnşallah Yozgat’ta önümüzdeki yıllarda tarım arazilerini toplulaştıracağız. Buralarda yaşayanların hem kendi geçimlerini sağladığı hem de refahlarının arttığı mekanlar haline getireceğiz. Tarım alanlarının bölünmesini önleyen önemli adımlar attık. Bundan sonra tarım alanlarını bölemeyecekler” dedi.

* * * *

Sayın Bozdağ’ın dediği gibi, 2002 yılından bu yana Türkiye tarım ve hayvancılıkta çok büyük değişiklikler yaşamış olabilir… Yozgat’ı elimize alıp, Doğu’daki, Batı’daki, Güney ve Kuzeyimizdeki İl’lere baktığımızda Tarım ve Hayvancılık söylendiği gibi gelişmiş, kalkınmış, üretim yapan İl’leri görmek mümkündür…

* * * *

Fakat Yozgat’a baktığımızda aynı şeyleri söylemek mümkün mü? Buna bakmak lazım… Hükümet, Yozgat’ta tarım ve hayvancılık gelişsin diyerek, 2002 yılından bugüne kadar çok paralar  göndermiş olabilir…

Bu konuda Et ve Süt Kurumu açılmış… Süt ünitesi faaliyete geçmesi için gerekli talimatları vermiş olabilir…

Bozok Üniversitesine bağlı olarak Ziraat Fakültesi birkaç yıldan beri hizmet vermeye devam ediyor… Yine Veterinerlik Fakültesini biran evvel kurup, faaliyete geçmesi için gerekli alt yapı çalışmaları devam ediyor…

* * * *

Peki, iyi hatta çok güzel, bunların hepsine eyvallah diyoruz… Fakat halen hem Büyükbaş hem küçükbaş hayvan sayımız yerinde sayıyor, ilgili kurumun internet sitesi incelendiğinde bir önceki yıl, geçen yıl ve bugüne dair bir artış henüz olmadığı görülmektedir. Ayrıca bundan 5 ya da 6 yıl önce ciddi çalışmalar neticesinde Kadışehri Bölgesinde köylülerin arazileri toplulaştırılarak, “Kabalı Meyve ve Sebzecilik” üzerine hayata geçen ancak tam manasıyla alt yapısı tamam olmayan çalışmayla daha ne kadar övüneceğiz…

Konuyu toparlayacak olursak halen elimizdeki değerleri görmüyoruz… Karanlıkdere yeni yeni konuşulmaya başlandı kim bilir bu proje ne zaman uygulamaya alınır ama Yerköy bölgesini, Aydıncık bölgesini ne zaman konuşmaya başlayacağız… Asıl bunları konuşmalıyız. Hem Yerköy bölgesinde hem Aydıncık bölgesinde hem de Kazankaya bölgesinde an itibariyle üretilen ürünlere yenileri eklenerek, alt yapı sorunu çözülmek kaydıyla buralar meyve ve sebze üretim merkezleri olmalıdır.

 

  • Yozgat’ın önemli renklerini hafta sonu bir araya getirerek, şiir ve edebiyat üzerine sohbetler yapılmasına vesile olan Dernek Yönetimi!
  • Kurum çalışanlarının sağlıklarını düşünerek, eğitim programı hazırlayan ve performans artırmayı hedefleyen yarı özel Kurum!
  • İl merkezinin sorunları ile ilgilenmeye devam eden, çalışmaları yakından takip ederek, gayretleriyle dikkat çeken Vekil!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.