Türkiye’de genel manada uygulanan bazı politikalara öteden beri akıl-sır etmez oldu…
Bir ülkenin ya da bir şehrin gerek gelişmesi gerekse kalkınmasının tek yolu üretimdir. Üretim olmazsa uygulamalar dolaylı değil, direkt olarak tüketimi teşvik eder. Siz isteseniz de, istemeseniz de toplum kendiliğinden tüketime yönelmek durumunda kalır.
Bugün Türkiye’nin topraklarının ne kadar verimliği olduğu bütün Avrupa ülkeleri tarafından bilindiği için dünyanın gözü Türkiye’ye çevrilmiş vaziyette.
Zira Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı Türkiye’de hiçbir şeyin üretilmesini istememektedir. Bu projeyi içerdeki bazı kesimlerin de desteler fikir ve düşünceleri Türkiye’nin üreten bir ülke olmasının önünü tıkamaktadır.
Türkiye’nin büyük bir bölümü tarım ve hayvancılık alanında et ve süt ürünleri üretimi bakımından avantajlı olsa da bu avantajı destekler politikaların yetersiz kalması verimliliği düşürdüğü gibi toprakları da maalesef değersizleştirmektedir.
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde henüz nedeni ya da sebebi bilmez bir politika ürünü olarak, “Hububatta Gümrük vergisi düşürülmesi” bununla birlikte “Kurbanlık hayvanlarda dişi düve kesmek yasak” şeklinde çalışmaların daha önceden bir alt yapı hazırlanmadan uygulanması akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır.
Bu konuda geçtiğimiz günlerde yapılan bazı açıklamalar soru işaretlerini daha da artırmaktadır. Dolayısıyla aynı endişeyi taşıyan Çiftçilerin görüşlerine tercüman olan, Odalar adına açıklama yapan Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 1 lira 05 kuruş ile başlayan buğday satışlarının Yozgat hasadında 80-85 kuruşa kadar düştüğünü belirterek,”2017 yılı hububat biçim sezonu başladı. TMO fiyat listesini açıklamadı. Emanet alım yapılacağı söyleniyor. Kaça alınacak kaç ayda ödenecek bilgi veren yok. Ekonomi Bakanlığının çağrısı üzerine Bakanlar Kurulu kararınca şu günlerde hasadı yapılan buğdayın ithalat gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada yüzde 130’dan yüzde 35’e, hasat için hazırlıkları devam eden mısırda ise yüzde 130’dan yüzde 25’e düşürüldü. Bu açıklamalar neticesinde Güneydoğu Anadolu’da 1.05 TL ile başlayan buğday satışları ilimize gelene kadar açıklamalar sebebiyle 0.85- 0.80 TL seviyesine kadar düştü. Çiftçinin girdisi pahalı, Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızdan bu konuda yardım ve destek beklemekteyiz” dedi. Üreticilerin kurbanlık hayvan alımlarını aylar öncesinden yaptığını söyleyen Açıkgöz,”Hayvan üreticileri aylar öncesinden kurbanlık alımını yaparak mandırasına bağladı, besledi ama bugün Sayın Bakanımız talihsiz bir açıklama yaparak ’Kurban Bayramı’nda dişi hayvan kesimini yasakladık. Kurban pazarına girmemesi için çok sıkı denetim yapacağız. Pazara gelişini engelleyeceğiz” dedi. Bizim üreticimiz bizim çiftçimiz yedirdiği yemin parasını kimden alacak. Günlük açıklamalar yapılıyor, et fiyatı düşecek diye. Yem girdisini düşünen yok. Bu tür açıklamalar sivil toplum örgütlerinin fikri sorulmadan tek taraflı yapılan açıklamalardır. Yapılan her açıklama ile bir sektör yer altı edilmektedir. Sayın Bakanımızdan bu açıklamalar yapılmadan üreticiyi de düşünmelerini beklemekteyiz. Bu ülkenin tarım ve hayvancılıkla kalkınacağını biliyoruz ama gerek tarım gerekse hayvancılıkta üreticiyi mandırasından ve tarlasından uzaklaştırmamaları gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.