""

Taşkın: “Liyakat Esas Alınmalıdır” « Yeniufuk Gazetesi

29 Eylül 2024 - 01:20

Taşkın: “Liyakat Esas Alınmalıdır”

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlık teşkilatlarına yapılan sözleşmeli idareci atamalarında parti ve sendika referanslarına göre hareket edilmesinin büyük bir yanlış olduğunu belirterek, atamalarda liyakat ilkesinin gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Taşkın: “Liyakat Esas Alınmalıdır”
Son Güncelleme :

27 Eylül 2024 - 16:52

Taşkın, liyakatsiz atamaların sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
“Sendika ve Parti Referanslı Atamalar Sağlık Hizmetlerine Zarar Veriyor”
Necip Taşkın, Sağlık Bakanlığına bağlı teşkilatlara yapılan sözleşmeli idareci atamalarında çoğunluğun sendika üyelerinden seçildiğini belirtti. Taşkın, liyakate dayanmadan yapılan atamaların sağlık hizmetlerinin sunumunda etkinlik, verimlilik ve kaliteyi düşürdüğüne işaret ederek, siyasi veya sendika referanslarıyla atanan kişilerin, yasalar ve yönetmelikler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için kurumların işleyişine zarar verdiklerini ifade etti. Ayrıca, bu tür atamaların kurum kaynaklarının israfına yol açtığını da sözlerine ekledi.
“Liyakat, Sağlıklı ve Adil Bir Yönetimin Temelidir”
Taşkın, liyakatın başarılı, etkin, adil ve demokratik eğilimli bir yönetim anlayışını içerdiğini belirterek, idarecilerin sınavla seçilmelerinin liyakat esasına uygun olduğunu dile getirdi. Sağlık teşkilatlarında, sınavla seçilmiş liyakatli yöneticilerin görevlendirilmesinin önemine vurgu yapan Taşkın, “Liyakatli bir yönetici, rasyonel işleyen bir kurum rejiminin önünü açar ve daha başarılı hizmetler sunar,” dedi.
Taşkın, Türk tarihinin binlerce yıllık geçmişinde liyakatin her zaman önemli bir unsur olarak görüldüğünü hatırlatarak, devlet işlerinde adil bir yönetimin temelinin liyakat olduğunu belirtti. “Sağlık teşkilatlarında yürütülen hizmetin düzgün bir şekilde işlemesi ancak liyakat ile mümkün olabilir” şeklinde konuştu.
“Sözleşmeli İdareci Sistemi Kayırmacılığa Yol Açıyor”
Necip Taşkın, 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadrolu yönetici atama sisteminden sözleşmeli idareci sistemine geçildiğini ve bu yeni sistemin kayırmacılığa yol açtığını ifade etti. Sözleşmeli idareci sisteminin personel üzerinde baskı ve mobbing uygulamalarına sebep olduğunu belirten Taşkın, “Personelin, üyesi olduğu sendikadan zorla istifa ettirilmesi, demokratik personel rejiminin işleyişine zarar veriyor. Bu durum, çalışma barışını bozuyor, iş verimini düşürüyor ve personelin kuruma olan aidiyet duygusunu yok ediyor,” diye konuştu.
“Devlete Sadakat ve Liyakat Şarttır”
Taşkın, idareci olarak atanacak kişilerin şahıslara, partilere ya da sendikalara değil, devlete sadakatle bağlı olması gerektiğini vurguladı. Liyakat esas alınmadan yapılan atamaların hem personel üzerinde hem de sağlık hizmetlerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. “Amaç, adamına göre koltuk bulmak değil, koltuğa uygun adamı bulmak olmalıdır,” diyen Taşkın, siyasal ve sendikal ödüllendirmenin bir yöntemi haline gelen sözleşmeli idareci atama sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.
/Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.