""

Tedbirsizlik ve Orman yangınları « Yeniufuk Gazetesi

19 Eylül 2024 - 03:35

Tedbirsizlik ve Orman yangınları

Tedbirsizlik ve Orman yangınları
Son Güncelleme :

27 Aralık 2019 - 7:00

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı, hemşehrimiz Seddar Aslan, Türkiye’nin orman yangına en dirençli bölgesi olan Doğu Karadeniz’de kış ortasında meydana gelen orman yangınları, bu yangınlarla yılın 12 ayında mücadele için eğitimli ve uzman ateş savaşçılarına ihtiyaç olduğunu bir kez daha hatırlattı…

Dün gazetemizde çıkan bu haberin devamına geçmeden önce; bu habere çok sayıda vatandaş, yorum yaparak, yangınlarla ilgili tepkisini açıkça dile getirdiğini baştan ifade edeyim.

* * * *

Fakat şunu da söylemek lazım ki; Karadeniz’in pek çok ilinde çıkan orman ve örtü yangınlarının “bahçe temizliği” ve “çoban ateşi” nedeniyle çıktığı; lodosla birlikte alevlerin genişlediği söylemlerinin, kamuoyunda inandırıcılığının tartışılır hale gelmesinin nedenleri var elbette…
Bu ülkede, özellikle de turizm bölgelerindeki orman yangınları sonrasında ortaya atılan “arazi kapatma” iddiaları medyada yer almış, muhalif siyasiler tarafından gündeme getirilmiştir…
Karadeniz’de dahası Trabzon’da çıkan yangınlarla ilgili olarak ortaya atılan iddialar da bu nedenledir…

* * * *

Orman yangınlarıyla mücadele eden işçilerin üye olduğu Öz Orman-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Settar Aslan, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Giresun ve Ordu’da 23 Aralık günü akşam saatlerinden itibaren başlayan ve 69 noktada cereyan eden orman yangınları ile 21 Aralık günü Bursa’da iki ayrı noktada yaşanan orman yangınlarının, küresel iklim değişikliğinin getirdiği büyük tehlikeye işaret ettiğini bildirdi.

Ülkemizin orman yangınları bakımından en az riskli bölgesi olan Doğu Karadeniz’de kış ortasında yaşanan yangınların, ormanlarla birlikte tarım arazileri ve köyleri de tehdit ettiğini belirten Settar Aslan, küresel ısınmanın, doğayı korumada yeni ve daha etkin tedbirleri gerekli kıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

Artık orman yangınları yaz veya kış dinlemiyor. Her mevsimde ve her bölgede yangın riski bulunuyor. Ateş savaşçılığı, uzmanlık ve deneyim gerektiren bir iştir. Orman yangınlarıyla mücadele eden geçici statülü işçilerimiz, yıllık çalışma süreleri dolduğundan, şu an iş akitleri askıda bulunuyor. Bu yüzden yangınlara müdahale için yeterli sayıda ekip kurulamıyor; kurulan ekiplerde de yeterli sayıda yangın işçisi bulunmuyor. Bu da yangına müdahalede etkinliği azaltıyor; yangınların hasarını artırıyor.

 Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınla mücadele eden işçi sayısı sürekli azalıyor. Norm kadro olmadığı için personel takviye edilemiyor. Şu anda Orman Teşkilatımızın en az 15 bin yeni işçiye ihtiyacı var. Bütün işçilerimizin, ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi için, yılın 12 ayında çalıştırılması acil ve ertelenemez bir zarurettir.”

* * * *

 

Karadeniz bölgesinde geçmiş yıllarda çok seyahatimiz oldu… Bu sebeple tanıdığımız birçok arkadaşımız vardır. Önceki gün bu arkadaşlardan birisi ile yaptığımız sohbette ilginç olduğu kadar dikkatimi çeken bilgiler aktardı…

Mesela; Burada asıl sıkıntı ve kafaları karıştıran sorun şudur; Yaklaşık 3 yıl önce Katar Emiri’nin Trabzon ziyaretinde gezdiği 6 bölgede birden yangın çıkması, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen tarafından kamuoyuna doğal güzelliklerin Katar Emiri’ne peşkeş çekileceği iddiasıyla aktarılmıştı…
Yangın çıkan yerlerden biri de Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı’nın yakınıydı…

İşin garip yanı; kışın ortasında yangın çıkması… Şüphe uyandıran da bu…
Sanki Karadeniz’de ilk defa lodos çıktı… Sanki ilk defa vatandaş bahçe temizliği yaptı…
Bir de bugüne kadar Karadeniz’de böylesine benzer bir yangın serisini görülmemiştir…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.