2024-2025 eğitim yılında da hız kesmeden çalışmalarını sürdüren proje, Nisan ayında imzalanan iş birliği protokolü ile Su Verimliliği Seferberliği kapsamında yaygınlaştırılıyor.
Ülkemizin Akdeniz kuşağında yer alması, küresel iklim değişikliğinin etkilerini daha yoğun hissetmemize yol açarken, hızlı nüfus artışı ve sanayileşmenin de etkisiyle su kaynaklarının korunması hayati bir önem taşıyor. 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Su Verimliliği Seferberliği, Türkiye’deki su varlıklarını koruma ve suyun verimli kullanımı konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Bu kapsamda, Su Kardeşliği Projesi ile okullarda yürütülen eğitim çalışmaları, su varlıklarının yaşam için önemi, su ekosistemleri, su verimliliği ve su ayak izi gibi konuları ele alıyor. Proje, ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerine özel olarak tasarlanmış eğitim materyalleri ile suyun yaşam için ne kadar değerli olduğunu eğlenceli ve interaktif bir şekilde aktarıyor.
Proje etkinliklerinde, çocuklara dünyamızdaki su varlıkları, su döngüsü, su ekosistemleri ve bu alanlardaki canlılar hakkında bilgi veriliyor. Ayrıca, çocuklar evlerinde ve okullarında suyu korumak için gönüllü olma fırsatı buluyor. Katılımcılara, öğrendiklerini aileleri ve arkadaşlarıyla paylaşmaları için mektup veriliyor ve bu görevleri yerine getirenler “Su Gönüllüsü” kimlik kartına sahip oluyor.
2024 yılının ilkbaharında 183 sınıfta 5.000 çocuğa ulaşan projenin, sonbaharda da 5.000 çocuk hedefiyle toplamda 10.000 çocuğa ulaşması planlanıyor. TOB, MEB ve TEMA Vakfı yetkilileri, Su Kardeşliği Projesi’nin Türkiye’nin su varlıklarını koruma çabalarına önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, “Proje, gelecekteki su krizleriyle başa çıkabilmeleri için çocuklarımıza önemli bir farkındalık kazandırıyor” derken; MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü Ömür Fatih Karakullukçu, “Su Kardeşliği Projesi ile çocuklarımızı suyun tüm canlıların hayatındaki vazgeçilmez yeri konusunda bilinçlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise, suyun yalnızca bir kaynak değil, tüm canlıların yaşam kaynağı olduğunu belirtti.
Proje, Türkiye’nin su varlıklarını koruma ve sürdürülebilir kullanıma teşvik etme hedefleri doğrultusunda önemli bir adım atarak, doğal varlıkların korunması konusunda da farkındalık yaratıyor.
/Haber Merkezi