""

TEŞVİK SİSTEMİ NEDEN DEĞİŞMEZ? « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 13:11

TEŞVİK SİSTEMİ NEDEN DEĞİŞMEZ?

TEŞVİK SİSTEMİ NEDEN DEĞİŞMEZ?
Son Güncelleme :

15 Aralık 2017 - 7:00

 

Aynı konuda çok yazı kaleme aldığımı hatırlayacaksınızdır. Zaman zaman yaptığımız sohbetlerde benzer konuları paylaştım.

Fakat şunu unutmamak gerekir ki; Yozgat’ın kalkınması ve gelişmesi için önce kafa yapılarının sonra da sistemin değiştirilmesi olmazsa olmazdır.

* * * *

Demem o ki; kafa yapısı değişirse, sistem de kendiliğinden değişmek durumunda kalacaktır. Yozgat’ın gündemine bir süredir hakim olan yeni OSB ile ilgili çalışmalar devam ederken, henüz birinci Organize Sanayi Bölgesinin can çekiştiğini unutmadan tekrar hatırlatmam gerekiyor.

Zira Yozgat’a yeni bir OSB kurulur kurulmasına ama Yozgat 6’ıncı teşvik bölgesi kapsamına geçmediği sürece pek fazla değişen bir şey olacağını düşünmüyorum.

* * * *

Her iki OSB’de mevcut durum üzerinden faydalanmak durumundadır. Mevcut OSB hangi teşvik kapsamındaysa yeni kurulacakta aynı kapsamda olacaktır.

Hiç olmazsa yeni OSB bir düzenlemeden geçirmek kaydıyla ihtisaslaştırılmış olsa daha faydalı olacaktır.

Bir hatırlatma ile devam edelim 5’inci teşvik bölgesinde hangi İller var bir kez daha bakalım. Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat ve Tunceli.

* * * *

Bu İllerde yapılan yatırımlara karşılık girişimcilere sağlanan kolaylıklar neler bir de bunlara bakalım.

Ulaştığım bilgiler şöyle:

Vergi indirimi,(31.12.2013 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için gelir vergisinden yüzde 80, 01.01.2014 tarihinden sonra başlanılacak yatırımlar için ise yüzde 70 indirim sağlanacaktır.)
Sigorta primi işveren hissesi desteği,(31.12.2013 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için 7 yıl süreyle, 01.01.2014 tarihinden sonra başlanılacak yatırımlar için ise 6 yıl geçerli olacaktır.)

* * * *
Yatırım yeri tahsisi
Faiz Desteği (TL cinsi kredilerde 5 puan, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puan)

Bu bilgilerin yanında 50 kalem ayrı ayrı sektörlere de destek verilmekte olduğunu hatırlatmakta fayda var. 500 bin ile 1 milyon lira arasında değişen bölgesel teşviklerden yararlanacak sektörler şöyle:

1-Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları (dipnot 5’te belirtilen asgari kapasite şartlarına uymayan yatırımlar hariç.

2-Su ürünleri yetiştiriciliği (balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil)

3-Gıda ürünleri ve içecek imalatı (dip not 6’da belirtilen yatırım konuları hariç)

4- Tekstil ürünleri imalatı (dip not 8’de belirtilen şartları sağlamayan iplik ve dokuma yatırımları hariç) 5-Giyim eşyası imalatı. 6-Derinin tabaklanması ve işlenmesi. 7-Derinin tabaklanması, işlenmesi (sadece İstanbul Deri İhtisas OSB ve Tuzla OSB’de yapılacak yatırımlar)8-Bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı. 9-Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı.

10 Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı. 11-Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı. 12-Kimyasal Gübre ve Azotlu Bileşenlerin İmalatı. 13-Pestisit (haşarat ilacı) ve diğer zirai-kimyasal ürünlerin imalatı. 14-İlaç/eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı. 15-Parfüm ile kozmetik ve tuvalet malzemeleri imalatı. 16-Patlayıcı madde imalatı. 17-İç ve dış lastik imalatı. 37-Hava taşıtları ve motorlarının bakım ve onarımı. 47-Akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil. Liste böyle devam ediyor.

* * * *

Yozgat 5’inci bölge yerine 6’ıncı bölge kapsamında olsaydı, bu kez şu imkânlardan faydalanacaktı.

 -Gümrük Vergisi Muafiyeti,
– KDV İstisnası,
– Vergi indirimi,(31.12.2013 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için gelir vergisinden %90, 01.01.2014 tarihinden sonra başlanılacak yatırımlar için ise %90 indirim sağlanacaktır.)
– Sigorta primi işveren hissesi desteği,(31.12.2013 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için 10 yıl süreyle, 01.01.2014 tarihinden sonra başlanılacak yatırımlar için ise 7 yıl geçerli olacaktır.)
– Yatırım yeri tahsisi
– Faiz Desteği (TL cinsi kredilerde 7 puan, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puan)
– Gelir Vergisi Stopajı Desteği.
– Sigorta Prim Desteği.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.