""

Trafik De Sorun Sinyalizasyon Sistemi De! « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 06:24

Trafik De Sorun Sinyalizasyon Sistemi De!

Trafik De Sorun Sinyalizasyon Sistemi De!
Son Güncelleme :

14 Ağustos 2022 - 14:40

Dünya ile birlikte ülkemizde ve Yozgat’ta motorlu araç kullanımı oranı günümüzde yüksek oranlara ulaşmıştır. Bu durum karşısında karayollarında trafik hacmi artmıştır. Bu artış dolayısı ile trafikte zaman zaman kazalar olmaktadır.

Trafik kazalarının önüne geçmek maksadıyla trafikte çeşitli türlerde sinyalizasyon sistemleri kullanılmaya başlanmıştır. Ancak günümüzde uygulamaya giren trafik sinyalizasyon sistemleri, artan trafik yoğunluğunu düzene sokabilecek nitelikte tasarlanmadığından trafikte çok fazla duraklamalara neden olmaktadır.

Bu durum motorlu araç sürücülerine hem vakit kaybettirmekte hem de daha çok yakıt sarfiyatına sebep olmaktadır. Dolayısı ile yaşadığımız kriz durumunu dikkate alacak olursak fazladan yapılan yakıt sarfiyatı hem ülkemizin maddiyatına hem de canlılara ve çevremize zarar vermektedir.

Bu konu Yozgat içinde hayati bir önem taşımaktadır. Yozgat’ta şehir içi trafik konusu başta yayalar olmak üzere tüm sürücüler için sorun olmaya devam ediyor.

Hafta başında gazetemizin manşet haberine çok sayıda geri dönüşler olduğunu buradan bir kez daha belirtmek isterim.

Haberimiz altına okuyucularımız tarafından yapılan yorumları buradan tekrar etmeyeceğim ancak, şehir içi trafik sorunu yetkililer tarafından biran evvel çözülmesi bir konudur.

Vatandaşın ve sürücülerin günlük trafikte sistemlerden kaynaklı yaşadığı sorunlar kimi zaman maddi hasarlı kazalarla sonuçlanırken, kimi zaman da telafisi mümkün olmayacak can kaybı ve sakat kalmalarla sonuçlanmaktadır.

Halbuki bu tür kazaların büyük çoğunluğu her ne kadar sistemsel sorunlardan kaynaklı olsa da zaman zaman dikkatsizlik ve tedbirsizlikler de kazalara neden olmaktadır.

Benim burada asıl ifade etmek ve dikkat çekmek istediğim husus Yozgat’ta şehir içi trafik sorununu artıran en önemli husus bir yerden başka bir yere ulaşımı kolaylaştırması, araç trafiğinin sağlıklı bir şekilde yapılmasını düzenleyen sinyalizasyon sistemidir.

Şehir merkezinden geçmekte olan ve kenti ikiye bölen E-88 Devlet karayoluna paralel yolların çıkışındaki trafik sinyalizasyon sistemleri düzensiz çalışmaktadır.

Bu durum yazımın başında da ifade ettiğim üzere öncelikle fazladan yapılan yakıt sarfiyatına neden olmakla kalmayıp, çevreye ve canlılara da zarar vermektedir.

Yozgat’ta şehir içi trafiği sözde düzenlediği düşünülen sinyalizasyon sistemleri dikkatli şekilde incelenecek olursa mesela terminal bölgesinde araçların geçiş süresini belirleyen sinyalizasyon sisteminde bir araç ortalama 2 dakika beklemektedir.

Aynı şekilde Esentepe mevkii, Adliye Sarayı önü, Atatürk yolu bölgesini aynı sorunun yaşandığı yerler olarak sıralayabilmek mümkündür. Bu konuda bir başka sorun ise, sinyalizasyon sistemlerinin görselliği ve temizlikten uzaklığıdır.

Bazılarının boyaları dökülmüş, renkleri adeta bozulmaya yüz tutmuş bir durumdadır. Sonuç olarak Yozgat gibi nüfuzlu bir şehre böylesi görüntü kirliliği ve sorun yaratan sistem gerçekten yakışmıyor. İl Trafik komisyonu ve Karayollarını bu konuda göreve davet ediyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.