""

Uçar’dan 7334 Sayılı kanuna tepki « Yeniufuk Gazetesi

18 Nisan 2024 - 05:43

Uçar’dan 7334 Sayılı kanuna tepki

DSP Yozgat İl Başkanı Nevzat Uçar, yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında, 28 Temmuz 2021 günü Resmi Gazetede yayımlanan 7334 Sayılı yeni yasa ile ormanlık arazilerde yapılaşma yetkisinin Turizm Bakanlığı’na bırakılmasına tepki gösterdi.

Uçar’dan 7334 Sayılı kanuna tepki
Son Güncelleme :

04 Ağustos 2021 - 17:42

DSP Yozgat İl Başkanı Nevzat Uçar, yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında, 28 Temmuz 2021 günü Resmi Gazetede yayımlanan 7334 Sayılı yeni yasa ile ormanlık arazilerde yapılaşma yetkisinin Turizm Bakanlığı’na bırakılmasına tepki gösterdi.
Ülke genelindeki yangınlar acı sonuçlarla devam ederken Cumhurbaşkanı imzasıyla yürürlüğe giren kanuna dikkat çeken Başkan Uçar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Bilindiği üzere ciğerlerimiz dediğimiz ormanlarımız bir haftadan uzun bir süredir yanıyor. Ağaçlarla birlikte orman içinde bulunan milyonlarca canlı da telef oldu. Bu yangınlar sırasında 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlere yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.
Ciğerlerimizi yakan orman yangınlarının TBMM tatile girmeden önce 18 Temmuz 2021 günü kabul edilen ve 28 Temmuz 2021 günü Resmi Gazetede yayımlanan 7334 sayılı yasadan sonra başlaması çok ilginç bir tesadüftür.
7334 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişiklik yapan yasa, tam da orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz 2021’de Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre “Kültür ve Turizm gelişme bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan edilecek bu alanlardaki devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.
Yani; Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufundaki kıyı, göl, dağ gibi doğal alanlarla birlikte otel ya da turizm tesisi kurmaya uygun olan ve diğer bakanlıların tasarrufunda bulunan alanların da Kültür ve Turizm Bakanlığı tasarrufuna devri mümkün olabilecek. Kanunun 6. maddesine göre de Millî Parklar içinde konaklama tesisi kurma yetkisi de Kültür ve Turizm Bakanlığına veriliyor. Sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufundaki kıyı, göl, dağ gibi doğal alanlar değil, konumu otel ya da turizm tesisi kurmaya uygun olan bütün bakanlıklara ait kamu alanlarının, okul, konukevi, ya da müze gibi binaların Cumhurbaşkanlığı üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı tasarrufuna devri mümkün olabilecek. Mera, otlak, yayla gibi alanların da turizm tesisine dönüştürülmesinin önü açılıyor. Yat limanı, marina gibi tesislerin ruhsatlandırma yetkileri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devrediliyor. Yukarıda saydığım bütün kamu alanları bu kanun ile yapılaşma tehlikesi altına giriyor.
Bu memleket, bu iktidar döneminde daha önce de orman yangını gördü ve Türk Milleti yanan ağaçların yerine dikilen otelleri de biliyor. Türkiye daha orman yangını felaketini atlatamamış haldeyken sadece DSP’nin değil, tüm muhalefet partilerinin sıcağı sıcağına bu yasaya gereken tepkiyi göstermelerini bekliyorum”. (Yusuf Bağcı)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.