""

UCUZ ET POLİTİKASI VE KATMERLEŞEN SORUNLAR « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 04:38

UCUZ ET POLİTİKASI VE KATMERLEŞEN SORUNLAR

UCUZ ET POLİTİKASI VE KATMERLEŞEN SORUNLAR
Son Güncelleme :

10 Kasım 2017 - 7:00

Türkiye’nin üretim politikası her zaman evlere şenlik oldu…

Peki, bundan sonra ne olacak?

Bu sorunu cevabı yok.

Çünkü sorun üstüne sorun yaşanıyor, sorunların biri bitmeden diğeri ile uğraşılmak durumunda kalınıyor…

* * * *

Politik olarak sorunları çözmek için atılan adımlar yeni sorunların ortaya çıkmasına sebep oldu. Bilindiği üzere Türkiye’nin üretim hususunda en iddialı olduğu konu Tarım ve Hayvancılık alanlarıdır. Ancak şimdiye kadar atılan adımlarla başlatılan çalışmalardan anlaşılacağı gibi her bir proje daha başında umutları tüketiyor.

Hangi sektör olursa olsun üretimde en önemli kural temel alt yapıdır. Alt yapı olmadan yapılan üretim bugünkünden farklı olmayacaktır.

* * * *

Üretimde ham madde ve makine ekipmanları en önemli kalemi oluşturmaktadır. Ham maddeyi kendin üretmiyorsan, kullanmayı planladığın makine ekipmanları kendi üretimin değilse, üretimden bahsetmek ancak hayal kurmak olur.

Hükümet içerdeki bir takım sorunları aşmanın yolu olarak bugün dışarıdan “Ucuz et temin etmek” durumunda kaldı.

* * * *

Bu durum aynı zamanda şimdiye kadar Tarım ve Hayvancılık alanlarında uygulanan politikaların ve bu politikaların kurbanı olan projelerinde yanlış olduğunu göstermektedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı hem Yozgat’ta hem de başka yerlerde “Her vatandaşımız et yiyecek” Ya da, “Ben yemediğim eti vatandaşıma yedirmem gibi” ettiği laflardan sonra bugün dışarıdan “Ucuz et temin etmek” bana göre sorunları katmerleştirecektir.

* * * *

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı bu politikayı yerli üreticilerle el ele verip uygulama yolunu tercih etmeliydi. Daha açık bir ifade kullanmak gerekirse, Sırbistan, Fransa gibi yerlerde helal yollarla kesilerek, Türkiye’ye getirilen bu etlerin kendi sınırlarımız içinde temin edilmeliydi.

Bir yerlerde ciddi yanlışlar ve hatalar yapılmaya devam ediyor. Ne kadar sağlıklı olursa olsun yurt dışından temin edilen et politikası bir süre sonra Türkiye’deki hayvancılık üretimini durduracaktır.

* * * *

Yerli üretici bu kadar ağır şartlar altında şuan uygulanan politikaya karşı dayanamaz. Evvelsi gün Yozgat’ın yerli firmalarından GİMAT Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ucuz et politikasını desteklediğini açıkladı. Yerli et fiyatlarında yüzde 10 indirim yaparak, vatandaşın et tüketimine katkı sunacağını ilan etti ama bu durum daha ne kadar devam edecek ki?

Sonuç olarak devamlılığı olmayan politikalar hiçbir zaman sağlıklı şekilde son bulmamıştır. İlgili Bakanlık bir yerlere mesaj vermek için tercih ettiği bu yoldan çok sürmez vazgeçecek ama dilerim iş işten geçmeden sağlıklı bir yol bulunur.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.