""

Umutlu’da ‘Köyde Okuma Etkinliği’ « Yeniufuk Gazetesi

30 Kasım 2024 - 05:50

Umutlu’da ‘Köyde Okuma Etkinliği’

“Köyde Okuma Etkinliği” ilgi topluyor. Yozgat köy ve kasabalarındaki okullar için bir nefes oldu. Gönüllü akademisyenlerin katılımıyla sürdürülen etkinlikler, kırsaldaki okullara yönelik bakış açılarını da olumlu yönde güçlendiriyor. Programın on altıncısı 14 Haziran 2021 Pazartesi günü Akdağmadeni’nin Umutlu Kasabası’nda düzenlendi.

Umutlu’da ‘Köyde Okuma Etkinliği’
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 16:30

“Köyde Okuma Etkinliği” ilgi topluyor. Yozgat köy ve kasabalarındaki okullar için bir nefes oldu. Gönüllü akademisyenlerin katılımıyla sürdürülen etkinlikler, kırsaldaki okullara yönelik bakış açılarını da olumlu yönde güçlendiriyor. Programın on altıncısı 14 Haziran 2021 Pazartesi günü Akdağmadeni’nin Umutlu Kasabası’nda düzenlendi.
Geliştirdiği etkinlik fikriyle örnek bir uygulamayı ortaya koyan Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, kendisine ulaşan davetleri geri çevirmiyor.
Umutlu İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Rahman Muratdağ’ın daveti üzerine gerçekleştirilen etkinlikte, “Umutlu’dan da İbn-i Heysem çıkabilir”, “Ben de yaparım” ve “Proje Fikri Geliştirme Eğitim Semineri” başlıkları altında söyleşiler düzenlendi. Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve Dr. Öğr. Üyesi Orhan Ermetin bilgi ve birikimlerini paylaştılar.
Anasınıfından sekizinci sınıfa kadar her düzeyde eğitim gören Umutlu Kasabası İlkokulu ve Umutlu İmam Hatip Ortaokulu öğrencileriyle bir araya gelerek bilim okur yazarlığı farkındalığı oluşturmaya çalışan akademisyenler, öğrencilerin sorularına cevap vererek onların keyif alabileceği şekilde iletişim ortamı oluşturdular. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, her bir öğrenci ile bire bir diyalog geliştirmeye çalıştı. Buluşmalarda öğrencilerin merakını tetikleyecek yönde konulara değinildi.
Öğretmenlerle de bir araya gelindi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, proje fikri geliştirmeye dönük olarak küçük uygulamalara yer verdiği konuşmasında, proje tasarımına dönük teknik bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, sahip olduğu imkânlar, avantajlar ve yeni nesil öğretmenlerin sahip olduğu donanımlar bakımından “Köy Koleji” olarak nitelediği kırsaldaki okullara dair düşüncelerini paylaştı ve öğrenci sayıları ile fiziki şartları açısından var olan fırsatların bu okulları “Butik Kolej” görünümüne kavuşturduğunun altını çizdi.
Dr. Öğr. Üyesi Orhan Ermetin de yaptığı konuşmada TÜBİTAK, Ulusal Ajans, ORAN Kalkınma Ajansı ve KOP gibi proje desteği sağlayan kurum ve kuruluşlar hakkında bilgiler vererek önerilerini paylaştı.
Söyleşiler sonrası öğretmenler tarafından yapılan değerlendirmelerde, konuşmalarını oldukça akıcı olduğu, birbirinden farklı örneklerin verilmesiyle zamanın su gibi aktığı, sınıflarda öğrencilere sorulan sorularla bilinen pek çok şeyin farklı yönlerini görme ve ifade etmenin yolunun varlığının anlaşıldığı, bazı sınıflarda öğrencilere verilen bilim adamları ile ilgili kitaplar ile çocukların bir çok önemli ismi ve onların neler yaptıklarını ilk kez duydukları, sınıf ziyaretinden sonra da merak ederek öğretmenlerine sorular sordukları, bilim insanları tarafından ilk defa nelerin ne için bulunduğuna dair ilgi uyandığı, kitapları okutmaya devam edeceklerinin anlaşıldığı, duya geldikleri sıradan mesleklerin dışında kendilerinin de bilim insanı olabileceklerini hissettikleri ve bu günü ilerde de hatırlayacakları belirtildi. Yurtdışında bile yıllarca İbn-i Sina okutulurken, bizim çocukların ilkokulda bilmesini sağlayacak türden nitelikli kitapların eksikliğine de dikkat çekildi. Ayrı bir ders olarak bilim insanlarının okutulmasının da düşünülebileceğine değinilerek, bilim insanlarının kendilerinden farklı olmadıklarının çocuklar tarafından kavranmasına ve kendilerinin de benzer çalışmaları yapabileceğini anlayacaklarına vurgu yapıldı.
Umutlu Kasabası’nda gerçekleştirilen programda, öğrencilere dağıtılmak ve okulda değerlendirilmek üzere, eğitim öğretim faaliyetlerini destekleyici yönde; TÜBİTAK yayınlarından Meraklı Minik, Bilim Çocuk ve Bilim Teknik Dergileri, TRT Genel Müdürlüğü yayınlarından TRT Çocuk Dergisi, Türk Eczacıları Birliği’nin Gürbüz Eczanede yayını, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin Safahat ve ilgili yayınları, Ulusal Ajans’ın tanıtım materyalleri, eğitim materyalleri ve kitaplardan oluşan hediyeler de teslim edildi. Katkılarından dolayı, Kadıköy Belediyesi Suadiye Gönüllü Evi Başkanı Suat Ağan, Almanya’nın Augsburg şehrinden Göl Market Sahipleri Hüseyin Gözlügöl ve ailesi, Şehit Şükrü Ceylan’ın ailesi, Berlin’den Salih Tuncer, emekli akademisyen Prof. Dr. Kadriye Kayakırılmaz, Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Eczacı Arman Üney ve Eczacı Mehmet Ali Çakır, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, Yerköy’den öğretmen Neşe Oflaz, Pazarören Mezunlarından Burhanettin Saygılı, Bülent Yılmaz ile Murat Akpınar, ODTÜ Mezunlarından Kaya Küçük ile Mustafa Fatih İbrahimoğlu ve farklı meslek mensubu gönüllülere de gıyabında teşekkür edildi.
Programa ilişkin yaptığı değerlendirmede Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “İnsanlığa hizmet etmiş öncü kişilerin hayatlarını araştırma alışkanlığını daha ilkokulda ve ortaokulda iken çocuklarımızda geliştirmeliyiz. Özgün fikirler nitelikli bilgi ve zengin kelime haznesine bağlı olarak geliştirilir. Güncel yeni kavram ve terimleri de erken yaşta öğretmemiz gerekir. Gençlerin daha duyarlı ve sorumlu bireyler olmalarını sağlamak için okulların ve öğretmenlerin rolü büyüktür. Daha titiz ve özenli hareket etmek ve yeni yaklaşımlar geliştirmek lazım” dedi ve bu bakımdan da “Köyde Okuma Etkinlikleri” ile katkı vermeye çalıştıklarını ifade etti.
Programa yakın ilgi gösteren ve iştirak eden Umutlu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Bozkurt, etkinlikleri takip ederken kendi okul yıllarını hatırladığını ve duygulandığını belirterek, akademisyenlerin böylesine özveriyle köy okullarına kadar gelmelerinin kendileri açısından da çok anlamlı ve heyecan verici olduğunu söyledi.
Umutlu Kasabası İlkokulu Müdürü Samet Dalgıç ve Umutlu İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Rahman Muratdağ pandemi sürecinde öğrencilerle yüz yüze eğitim verememenin üzüntüsü sonrasında böyle bir etkinliğin çok farklı ve faydalı olduğuna değinerek, öğretim üyelerini okullarında görmekten mutluluk duyduklarını belirtip kendilerine teşekkür ettiler. (Haber Merkezi)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.