""

ÜRETİCİYE VERİLECEK DESTEKLER « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 13:35

ÜRETİCİYE VERİLECEK DESTEKLER

ÜRETİCİYE VERİLECEK DESTEKLER
Son Güncelleme :

01 Aralık 2017 - 7:00

Üreticinin daha çok üretim yapması mutlak surette desteklenmelidir. Türkiye dışa bağımlılıktan gerçekten kurtulması isteniyorsa, yapılacak iş bellidir, zira bu politika olmazsa olmazdır.

Bu konuda kamuda yer alan çeşitli kurumlarının yanında yarı özel kuruluşlar hazırlanan projelere ciddi destekler vermeye devam ediyor.

Mesela KOSGEB, bu kuruluş öteden beri ciddi destekler vermektedir. Bugün dahi piyasalarda biraz hareketlilik varsa bu kuruluşun sayesinde olduğunu hatırlatmak isterim.

Piyasalar bugüne kadar bahsettiğim gibi bu tür kurum ya da kuruluşların can suyu veya suni teneffüs gibi sağladığı katkılarda ancak ayakta durmaya devam ediyor.

Yozgat’ta küçük ya da orta ölçekte esnafı ve piyasaları bundan sonra ne bekliyor, ne olur, nasıl olur bilemem ama KOSGEB bugün yurtdışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üreteceklere 5 milyon liraya kadar destek verecek…

Programa başvuracak projelere, işletme başına 5 milyon liraya kadar yüzde 70’i geri ödemesiz, yüzde 30’ü geri ödemeli olmak üzere yüzde 100 destek sağlanacak.

Bu konuda yapılan açıklamalara kısaca bakacak olursak, şöyle: Cari açığı azaltmak Türkiye’nin ekonomik performansına katkı sağlayacak önemli hedeflerden biridir. Cari işlemler dengesi incelendiğinde ise karşımıza ithalat sorunu çıkmaktadır. Kullanılan girdilerin yurtiçindeki üretici firmalardan tedarik edilerek karşılanması, yaratılan katma değerin ülke içinde kalmasını sağlayacağı gibi, işletmelerimizin rekabet güçlerinin artırılmasına da katkıda bulunacak. Girdilerin yurtdışından tedarik edilerek üretim yapılması durumunda ise elde edilecek katma değer yurtdışına çıkacak.

Bu durum, dış ticaret ve dolayısıyla cari işlemler dengesine olumsuz yansıyacağı gibi, üretici firmaların rekabet gücünü zayıflatacaktır. Bu bağlamda ülkemizin 2023 vizyonunda yer alan “dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak” hedefine ulaşmak için ithalat sorununun çözülmesi önemli bir yer tutuyor. Bu çerçevede cari açık problemini azaltmaya katkıda bulunacak yatırımların desteklenmesi yoluyla; ithalat miktarı yüksek stratejik ürünlerin yerli üretiminin teşvik edilmesi, ülke ekonomisine katma değer sağlanması, imalat sanayinde yerli girdi oranının arttırılması ve yerli imalat sanayinin gelişmesini desteklemek amacıyla “Stratejik Ürün Destek Programı” hazırlandı.

Bu programın amacı Stratejik Ürün Destek Programının amacı işletmelerin teknolojik üretim yeteneklerini geliştirerek ithalatı yüksek olan stratejik ürünlerin yerlileştirilmesi ve üretimde daha yüksek oranda yerli girdi kullanımı ile cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacak yatırımların desteklenmesidir. Bu kapsamda yerlileşme konusundaki otomotiv, savunma, havacılık, enerji, telekomünikasyon gibi kilit sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin desteklenmesi planlanıyor.

Son olarak şunu söyleyebilirim bu destekler sayesinde KOBİ’lerin teknolojik üretim yeteneklerinin geliştirilmesi ve teknolojinin tabana yayılması kolaylaşacak. KOBİ ile büyük işletmelerin birlikte hareket edebilme yetenekleri geliştirilecek. İthal bağımlılığı yüksek olan malların yerli üretiminin desteklenmesi ile ithalatın ve cari açığın azaltılması hedefleniyor.

Ayrıca yurtiçi üretimde yerli ürün kullanımı sağlanarak yerli imalat sanayinin altyapısının geliştirilmiş olacak. KOBİ’lerde nitelikli insan kaynağının oluşturulması ve istihdamın artırılması sağlanacak. Cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacak yatırımlar desteklenecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.