""

Vali Özkan anız yangınlarına karşı uyardı « Yeniufuk Gazetesi

29 Haziran 2024 - 21:23

Vali Özkan anız yangınlarına karşı uyardı

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, hasat döneminin başlamasıyla birlikte anız yangınlarına karşı uyarılarda bulundu.

Vali Özkan anız yangınlarına karşı uyardı
Son Güncelleme :

26 Haziran 2024 - 17:15

Vali Mehmet Ali Özkan, yaptığı açıklamada; anız yangınlarının sebep olduğu zararlara değindi.
Vali Özkan, “Ülkemizde ve İlimizde hasat sonrasından sonbahar aylarına kadar olan süreçte anız yangınları görülmektedir. Bazı çiftçilerimiz toprağı daha kolay işleyebilmek için hasattan sonra arazide kalan anızları ateşe vermektedir. Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, duman oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Bölgemizde anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır ve Mardin illerinde meydana gelen yangın afetinin bir daha yaşanmaması için arazilerde anızları ateşe vermemeli ve yangın çıkartabilecek yanıcı materyalleri doğaya atmamalıyız.”uyarısında bulunda.
TOPRAĞIN VERİMİ DÜŞER VE ZAMANLA ÇÖLLEŞME MEYDANA GELİR
“Toprak içerisindeki faydalı canlılar ve topraktaki organik maddeler yanarak yok olduğu için toprak verimliliği düşmekte, toprakların zamanla çölleşmesine neden olmaktadır” diyen Vali Ökan, “ Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.Anız yangınlarına engel olmak amacıyla; toprak yüzeyine yakın hububat hasadı yapılmalıdır, geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenir.Anız yakıldığını gören ve duyan çiftçilerimiz, derhal idari ve adli mercilere veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne haber vermelidir. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. (Emre Aykırı Davranış) maddeleri gereğince cezai işlem yapılacaktır. Vatandaşlarımızın bu gibi duruma düşmemeleri için anız yakmamaları konusunda bir kez daha uyarılarda bulunuyoruz” diye konuştu.
/Mehmet EROL

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.