""

Vali Özkan, hasat gününe katıldı « Yeniufuk Gazetesi

8 Eylül 2024 - 03:29

Vali Özkan, hasat gününe katıldı

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Sorgun ilçesine bağlı Kül Hüyük köyünde düzenlenen hasat günü etkinliğine katıldı.

Vali Özkan, hasat gününe katıldı
Son Güncelleme :

25 Temmuz 2024 - 18:37

Hasat’a Vali Mehmet Ali Özkan, İl Jandarma Komutanı Albay Nejdet Özcan, Tarım İl Müdürü Tanju Özkaya, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlikte; Vali Özkan, biçerdöverle mercimek biçti. Patos adlı makine ile mercimeği işledi. Vali Özkan, Yozgat’ın tarım potansiyelini vurguladı.
Vali Özkan, yaptığı açıklamada, Yozgat’ın tarım potansiyelini vurguladı. Özkan, “Turizm, Sanayi sektörlerinde hızla yol almaya devam eden ulaşım imkanlarıyla gözde bir il haline gelen Yozgat ilimiz, 6 milyon 130 bin dekarlık ekilebilir alanıyla da Türkiye’de tarım potansiyeli en yüksek olan beşinci il vaziyetinde. Tarım sektöründe Türkiye birincisi olduğumuz alan mercimek ekimi. Geçen seneye göre yüzde 31’luk ekilen alan artışıyla birlikte yaklaşık 224 bin 265 dekarlık bir alana ulaştık. Mercimek ekiminde Türkiye birincisi, nohut da ikincisi, pancarda üçüncü buğdayda da beşinci, Yozgat olarak özümüzde bir tarım kentiyiz. Tarımda da insanımızın emeğini değerlendirmek, işini kolaylaştırmak üzere arkadaşlarımız gayretle çalışmaya devam ediyorlar inşallah.” dedi.
Yozgat’ın, sahip olduğu geniş tarım alanları ve tarımda Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu vurgulayan Vali Özkan, “Geçtiğimiz ekim sezonunda Yozgat, 170 bin dekarlık alanda 19 bin 764 ton yeşil mercimek üretimi gerçekleştirmişti. Bu yıl ise yeşil mercimekte ekim alanı yaklaşık yüzde 31 artarak 224 bin 265 dekara ulaştı ve 24 bin 425 ton üretim bekleniyor. Yozgat nohut üretiminde yaklaşık 68,6 bin tonla ikinci, şeker pancarında 1 milyon 259 bin 197 tonla üçüncü, hububatta özellikle durum (makarnalık) buğdayında 322 bin tonla beşinci sırada yer alıyor. Büyük bir tarım potansiyeline sahip olan Yozgat’ı üretim anlamında daha üstlere çıkarabilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’mızınuygulamaya koyduğu projeler ve desteklemeler ile Valiliğimiz katkılarıyla çalışmalar yürütülmektedir. Bakanlık Araştırma Enstitüleri ile yapılan ortak çalışmalarla dekara verimi artırmak için ilimiz genelinde 70 adet deneme kurulmuştur. Yeşil mercimekte de Bakanlığın Araştırma Enstitüleri tarafından ıslah edilmiş yerli ve milli tohumlar kullanılarak 6 farklı lokasyonda adaptasyon denemeleri yapılmıştır. Olumsuz iklim koşullarına rağmen bu çeşitlerin verimleri il ortalamalarının üzerinde olmuştur ve bu veriler üreticilerimizle paylaşılmaktadır.”diye konuştu.
/Yusuf BAĞCI

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.