Yozgat Valiliği’nden yapılan açıklamada; Doğada yetişen mantarlar zehirli olma olasılığının bulunduğunu ve yenmesi durumunda ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelerle karşılaşılabileceğini vurgulandı.
Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, “Son zamanlarda artan yağışlar dolayısıyla doğada kendiliğinden yetişen mantarlar zehirli olabilir ve yenmesi halinde bir çok sağlık sorunu ile karşılaşılabilir hatta ölüme yol açabilir. Lütfen doğada bulduğumuz her mantarı yemeyelim! Zehirlenme belirtileri mantarın türüne göre değişir. Zehirlenme belirtileri görüldüğünde Alo 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) aranmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.
ZEHİRLENME BELİRTİLERİ
Terleme, salivasyon, lakrimasyon, bronş sekresyonlarında artış, bronkospazm, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metalik tat, kol ve bacaklarda karıncalanma, şişme, baş dönmesi, koordinasyon bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma güçlüğü, ataksi, kas spazmları, görme ve işitme bozuklukları, halusinasyonlar, karın ağrısı, kusma ve ishal, derin uyku, kardiak ritm bozukluklarıdır. 6 saatten sonra görülen semptomlar ise ölümcül olabilecek mantarlar ile zehirlenmeleri akla getirmelidir. Bunlarsa bulantı, kusma, ishal gibi mide-bağırsak sistemi bulguları, sersemlik, göğüs ağrısı, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ateş, ağızda metal tadı, karın ağrısı ve terleme gibi belirtiler gelişebilir, bunun sonucunda da karaciğer-böbrek yetmezliği ve koma hali hatta ölüm görülebilir. Ülkemizde görülen ciddi mantar zehirlenmelerinin %95 ‘i karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.
Mantar zehirlenmesinden şüphelenilen kişi veya kişiler mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna (mantar yiyen diğer bireylerle birlikte) başvurmalı ve bu kişiler gözlem altına alınmalı ve tedaviye erken dönemde başlanmalıdır. Başvurulan sağlık kuruluşu da, konu ile ilgili bilgi almak ve organ yetmezlikleri ve ölüme neden olabilecek mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehiri (antidot) temin etmek ve gerekli tedavi yöntemlerini danışmak için T.C Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde konuyla ilgili uzman doktorların 114 telefon hattıyla 7/24 danışmanlık hizmeti verdiği Ulusal Zehir Merkezi (UZEM)’ e başvurmalıdır.
MANTAR ZEHİRLENMESİNDEN NASIL KORUNMALIYIZ?
Sonucunda oluşabilecek klinik durum düşünüldüğünde toplama mantar yemek, zehirle rus ruleti oynamaya benzetilebilir. Zehirlenmenin önlenmesindeki tek çare; doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi ve mantar tüketilmek istenen durumlarda bandrolü ve son kullanım tarihi uygun olan kültür mantarının tercih edilmesidir./Yusuf BAĞCI
Valilik uyardı; Zehirli mantara dikkat!
Yozgat Valiliği, son zamanlarda artan yağışlarla ormanlık alan ve kırsal bölgelerde mantarların hızla çoğalması dolayısıyla vatandaşları zehirli mantarlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
