""

Vekillerin yüzde 60’ı olmayacak « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 19:06

Vekillerin yüzde 60’ı olmayacak

Vekillerin yüzde 60’ı olmayacak
Son Güncelleme :

28 Nisan 2018 - 7:00

“Memlekette garip bir durum: Saray kamyoncular ve motorlu taşıyıcılar kooperatifi basın yoluyla Votoratim Çimento fabrikası müdürlüğünü eleştirdi sonra birkaç gazeteye teşekkür ilanı vererek, özür diledi.”

 

AK Partide mevcut vekillerin yüzde 60’ının yeni dönemde olmayacağı kulislerin en ciddi konularının en başında geldiğini partiden siyasi kulislere yansıyan haberlerden öğreniyoruz…

Bu konuya tekrar döneceğim ama önce seçim ekonomisi ve seçim sonrası süreç ile ilgili bir örnek vererek, biraz bahsetmek isterim…

* * * *

Bu konuda birkaç gün evvel duayen gazeteci hemşerimiz Taha Akyol’un bir yazısı vardı… “Seçim konjonktüründeki duygu ve heyecanlarımız ne olursa olsun ülke için önemli olan seçimlerden sonraki beş yıldır” diye devam eden yazıda: Bu hayati meseleye nasıl bakmalıyız? Dün Merkez Bankası faizi birazcık yükseltti, dövizde birazcık gerileme oldu. Faizle döviz arasındaki etkileşimi görüyor musunuz: Ekonomisinde teknoloji kullanımı yetersiz olan bizim gibi ülkelerde cari açık yani döviz ihtiyacı büyük oluyor, siz faizi emirle düşük tutarsanız döviz daha bir fırlıyor!

Faizi biraz yükseltip Türk Lirası’nın getirisini arttırırsanız, döviz geriliyor. Bu, bizim hâlâ kıramadığımız bir zincirdir ve üç yüz yıllık ekonomi tarihimizin özetidir” dedikten sonra şöyle bir soru soruyor:

Peki, ne yapmalı? TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik dünkü konuşmasında bakın ne diyor:
İki gözümüzün biri ekonomidedir, biri de dış politikadadır. Dış ilişkilerden zaman zaman gelen sese bizim dikkat etmemiz gerekir.”

Niye? Dünya ile ilişkileriniz iyi ve ülke içindeki hukuk düzeniniz güvenilir olursa dışarıdan sermaye çekebiliyorsunuz. Dışarıdan alacağınız kredinin faizi daha düşük oluyor. Sıcak para girişi nispeten istikrar kazanıyor, turizm gelişiyor falan…
İşte bu yüzden çağımızda dış politikada diplomasi dili ve diplomasi tarzı geçmiş her zamandan daha gereklidir.
Kalabalıkların öfkesi ve coşkusu gelip geçer ama kalıcı olan “rasyonel gerçek” budur.
Muhafazakâr okurlarımıza Abdülhamid’in “düyun-u umumiye” yani kamu borçlarını nasıl yönettiğini okumalarını öneririm.
Cumhuriyet, yaşanan tecrübelerle “denk bütçe” ve aşırı borçtan sakınma politikası izlemişti; zaten kapalı ekonomi dönemiydi.
Artık dünyaya açık ekonomideyiz, bunun rasyonel kurallarını uygulamalıyız. Asıl konumuza gelince, yine bu konuda Yalçın Bayer’in dikkat çeken bir yazından örnek vereceğim…AKP’de üç dönemi doldurmamış çok sayıda milletvekilinin 24 Haziran seçimleri için aday gösterilmeyeceği yönünde kuvvetli duyumlar geliyor.

İsimleri daha önce basında yer alan, 4’üncü dönemleri biten Cemil Çiçek, Feyzullah Kıyıklık, Prof. Dr. Burhan Kuzu, Ali Babacan, Ekrem Erdem, Prof. Dr. Beşir Atalay ve Zeyd Aslan gibi milletvekillerinin listelere koyulmayacağı kulislere yayılırken, Tayyip Erdoğan’ın yeni sistemdeki kabinede yanında görmek istediği Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Bekir Bozdağ ve son başbakan olacak Binali Yıldırım’ın adaylık başvurusunda bulunmama yönünde talimatlandırıldığı, bu arada halen Kültür ve Turizm Bakanı olan Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un durumunun belirsiz olduğu, kendisine henüz bir işaret gelmediği ve ‘vekil mi’, ‘müstakbel bakan mı’ olacağı beklentisinin sürdüğü genel merkez koridorlarında konuşuluyor.

Meclis’te bulunan AKP’li milletvekillerinin en az yüzde 60’ının değişeceği genel merkeze yakın kaynaklarca belirtildiğine göre, bu durumda Yozgat’ta AK Partinin Milletvekili isim listesi de en az yüzde 60 değişir, bunun ilk sinyali geçtiğimiz gün Sorgun ve Akdağmadeni Belediye Başkanlarının istifa ederek, partilerinden aday adayı olmasıyla verilmiş oldu.

 

 

*** Milletvekilliği aday adaylığı için görevinden istifa etmesi beklenirken, sürpriz yaparak istifasını vermeyen Başkan Yardımcısı!

*** Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri öncesinde aday adayı olarak müracaat ederek, Ak Partili olan genç işadamı!

*** Yeni Valilik binasında kendisine tahsis edilen makam odasına alakasız portre resimler takarak, duvarları meşgul eden Müdür!

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.