Yaşar, özellikle nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle kapanan 27 beldenin, kamu hizmet binalarının atıl hale gelmesi ve kullanılmaması nedeniyle önemli bir kayıp yaşandığını vurguladı.
CHP İl Başkanı Yaşar, yaptığı açıklamada, belde statüsünün iptal edilmesiyle birlikte kapanan yerlerdeki kamu binalarının büyük kısmının kullanılmadığını ve çoğunun harabeye dönüştüğünü belirtti. Yaşar, Beldelerin köy statüsüne dönüşmesiyle birlikte sağlık ocakları, jandarma karakolları ve belediye hizmet binalarının atıl durumda kaldığını, bunların bir kısmının muhtarlıklara tahsis edildiğini, önemli bir kısmının ise tamamen işlevsiz hale geldiğini söyledi.
Başkan Yaşar, Osmanpaşa beldesindeki durumu örnek vererek, burada daha önce hizmet veren birçok kamu kuruluşunun kapandığını dile getirdi. Osmanpaşa’nın, 1972’de belediye statüsüne sahip, üretimiyle bilinen ve önemli kamu yatırımlarına sahip bir kasaba olduğunu belirten Yaşar, burada yıllarca faaliyet gösteren sağlık ocağı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ziraat teknisyenliği hizmet binası, jandarma karakolu ve süt toplama merkezi gibi yapılarının kapanarak kullanılmaz hale geldiğini söyledi. Ayrıca, Osmanpaşa’daki spor sahası ve yeni yapılan bazı kamu yatırımlarının dahi işlevsiz olduğunu ifade etti.
KAPANAN BELDELERLE EKONOMİK ÇÖKÜŞ
Kapanan beldelerin ekonomik olarak büyük bir çöküş yaşadığını vurgulayan Yaşar, özellikle Osmanpaşa gibi kasabaların tarım ve hayvancılıkla ayakta durduklarını ancak şimdiki durumlarının içler acısı olduğunu belirtti. Yozgat’ın tarım ve hayvancılıkla güçlü bir geçmişi olduğunu ancak bu durumun hızla geriye gitmeye başladığını ifade etti. Yaşar, kapanan beldelerin köy haline getirilmesiyle birlikte tarım ve hayvancılığın nasıl geliştirileceği konusunda soru işaretleri olduğunu dile getirdi.
Yozgat’ın sürekli göç veren bir il haline geldiğini vurgulayan Yaşar, TÜİK verilerine göre son yıllarda Yozgat’ın 8 bin civarında nüfus kaybettiğini ve bunun bölgenin gelişimi açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Girdi maliyetlerinin yükselmesi, üreticilerin çiftçilikten vazgeçmesi, gençlerin işsizlik nedeniyle göç etmesi ve tarım ile hayvancılığın bitme noktasına gelmesiyle birlikte Yozgat’ın geleceğinin ciddi şekilde tehlikeye girdiğini ifade etti.
ATIL KAMU BİNALARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ
Yaşar, kapanan beldelerdeki atıl durumda olan kamu binalarının yeniden işlevlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Eğitim, sağlık ve üretim alanlarında kullanılabilecek bu binaların, Yozgat’ın kalkınmasına katkı sağlayacak önemli merkezler haline getirilebileceğini söyledi.
CHP İl Başkanı Abdullah Yaşar, CHP iktidarının Yozgat’ın kapanan beldelerini hak ettiği noktaya getireceğini belirterek, Yozgat’ı göç veren değil, göç alan bir il haline getirmek için gerekli adımları atacaklarını ifade etti. Tarım ve hayvancılığı destekleyerek, üreticileri yeniden güçlendireceklerini ve atıl kalan kamu binalarını, eğitim, sağlık ve üretim merkezleri olarak değerlendireceklerini ifade etti. /Haber Merkezi
Yaşar, kapanan beldelerin durumunu değerlendirdi
CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar, Yozgat’taki kapanan beldelerin, bölgenin üretim gücüne ve kırsal kalkınmasına büyük bir darbe vurduğunu belirterek, bu durumun Yozgat’ın geleceğini olumsuz etkilediğini ifade etti.


