""

YENİ YIL, YENİ HEDEFLER « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 07:17

YENİ YIL, YENİ HEDEFLER

YENİ YIL, YENİ HEDEFLER
Son Güncelleme :

03 Ocak 2018 - 7:00

Yeni bir yıla daha adım attık…

Herkes için yeni yıl, yeni hedefler demektir.

Yeni hedefler yeni misyonu, o da bir vizyonun olmasını gerektirir.

* * * *

Hedefleri yazma korkusu.

Gelelim hedeflere. Hedeflerin buradaki yeri, kişinin belli bir süre içinde gerçekleştirmeyi düşündüğü eylemlerdir.

İnsan hedeflerini yazmaya korkar. Zaten hedef belirlemenin önündeki en büyük engel de korkudur. İçindeki bir ses ona “Hedeflerini yazdığında ya gerçekleştiremezsen!” şeklinde seslenir. Kişi de bu iç sese uyar. Dolayısıyla birçok kişinin yazılı hedefleri yoktur.

Şöyle bir benzetmeyle açıklayabiliriz: Kişinin elinde yayı ve atılacak bol miktarda oku vardır. Ancak okları atması gereken bir hedef tahtası yoktur.

* * * *

Aynen bu benzetmedeki gibi, elimizde bol miktarda içsel kaynaklarımız vardır. Bir hedef belirlenmediği için, kaynaklar heba olmaktadır.

Onun için, yazılı olarak aylık, üç aylık ya da altı aylık hedeflerini belirlemiş kişilerin sayısı çok azdır.

Burada konuyu Yozgat’a bağlayacak olursak, Yozgat’ı yönetenler yine bir hedef koymadılar… Hedefsizlik yüzünden bu şehrin sosyo-ekonomik, kültürel, eğitim, gelişme ve kalkınma alanlarında yine yaprak misali savrulmasına zemin hazırladılar…

* * * *

Bilirsiniz Şehirler de insanlar gibidir… Hedef olmazsa ne eldekilerin kıymeti bilinir, ne de kaybedilenlerin. Yozgat, 2016’daki sorunları dün 2017’ye, 2017’deki sorunları da şimdi 2018’e taşımıştır…

Bu şu demek oluyor, dün Yozgat’ın en büyük meselesi Göç, bu yılda devam edecek demektir, ekonomik sorunlar kaldığı yerden ilerlemeye devam edecektir…

Bu sebeple kaybettiğimiz zamanı belki geri getirmek mümkün değil ama daha fazla zaman kaybetmeden bir hedef belirleyip, bu yolda ilerlemek hepimiz için faydalı olacaktır.

* * * *

Bir kitapta okumuştum…! Harvard Ekonomi Okul’unda yapılan meşhur bir araştırma vardır. Yapılan çalışmada öğrencilerden sadece yüzde 10’unun hedeflerini gerçekleştirebildikleri ve bu sınıftaki erkek ve kızların sadece yüzde 3’ünün hedeflerini bir yere yazdıkları görülmüştür.

20 yıl sonra aynı araştırmacılar bu sınıfın üyeleri ile tekrar görüşmeler yapmışlardır.

Hedeflerini yazan yüzde 3’lük kesimin, sınıfın geriye kalan yüzde 97’lik kısmından daha fazla ekonomik değerlere sahip olduklarını görmüşlerdir.

* * * *

Hedefleri yazmamanın nedenleri;

Hedefleri yazmamanın değişik nedenleri olabilir. Belki böyle bir hedef belirleme kültürüne sahip değildir. Belki de hayatta gerçekleştirebileceği hedefleri söz konusu değildir. Bütün bunlar sonuçta bir hedefsizliği meydana getirebilir. Böylece kişi, olayları kendisi yönetmektense; yönetilmeyi, kontrol edilmeyi tercih etmiş oluyor. Eski ifadeyle “zuhurata tabi” olarak yaşamayı seçiyor.

Benzer düşüncelere sahip olan kişiler için yılbaşları, bir fırsatlar zinciri olabilir. Kişi yeni hedefler belirleyebilir. Onlara ulaşmaya çalışır. Bu anlamda yaptıkları ve yapamadıkları ile kendini hesaba

Şans dedim de aklıma geldi…! Yozgat’ta “şansımı deneyim, bakalım bir şey çıkacak mı” diyerek kaç kişi yılbaşı bileti almıştır…

Bu vesile ile tüm okuyucularımızın ve hemşerilerimizin yeni yılını kutluyor, sağlık, huzur, barış ve güven içerisinde her şeyin gönlünüzce geçmesini diliyorum.

  • Şehir hastanesinde yatan hasta çocukları neşelendirmek amacıyla hediye vererek gönül alan Yönetici!
  • Bu ay içinde yapılması planlanan genel kurul seçimlerinde tekrar aday olacağını açıklayan, yönetimden tam destek alan Başkan!
  • Enerji kullanımı konusunda öğrencilere farkındalık eğitimleri vererek, bilinçlendiren kuruluş ekibi!

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.