""

Yeniden Başlarken (3) « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 11:46

Yeniden Başlarken (3)

Yeniden Başlarken (3)
Son Güncelleme :

14 Şubat 2021 - 12:56

Bozok Üniversite bilindiği üzere 2006 yılında kuruldu. Ancak Yozgat’ta yüksek öğrenim 1976 yılında başlamıştır. Özetle 45 yıllık bir birikim söz konusudur. Bu süreçte Erciyes ve Gazi Üniversite’lerine bağlanan yüksekokul ve fakülteler 2006 yılında müstakil üniversitenin kurulması ile Bozok Üniversitesi çatısı altında toplanmıştır.

Bozok Üniversitesi maceramızda binalar ve kadrolar yenilenirken, şehirle üniversite arasındaki uçurum her geçen gün biraz daha artmıştır. Yozgat’tan kopuk bir üniversite, üniversite ile işbirliği gerçekleştiremeyen bir sanayi meydana gelmiştir. Bugün, üniversitenin Yozgat’ın hemen hiçbir sorununun çözümüne dair önerisinin bulunmayışı (bir elin parmağını geçmeyen, son derece çalışkan, üretken öğretim görevlileri bu cümlelerin muhatabı olmadıklarının farkındadırlar), Yozgat’ın bugününe ve yarınına dair cümle kurmuyor oluşu, üniversiteyi fikren de şehirden koparmaktadır.    

İl merkezinde 267 hektar alan üzerinde bulunan Çamlık Milli Parkı 212 bitki türüne ve 20’nin üzerinde hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Ortalama 1.350 olan rakımı ve 10’un üzerindeki ağaç çeşidi ile kendine has bir havası vardır. Bu havası ile özellikle sporcular için yüksek rakım antrenmanlarına oldukça uygundur.

Bir yanı ile botanik turizmi diğer yanı ile spor turizmi için gerekli temel şartları karşılamaktadır. Gerisi, Çamlık’ı tanımaya, tanıtmaya ve gerekli organizasyonları ve tesisleşmeleri gerçekleştirmeye kalmaktadır.

İl merkezimiz başta olmak üzere ilçelerimizin tamamında yerel yönetimlerde kurumsallaşma sorunu kendini göstermektedir.

Kurumsallaşmanın olmadığı belediyelerde, yanlış personel istihdamı, var olan nitelikli personelin çeşitli nedenlerle atıl tutulması, yeterince planlanmadan gerçekleştirilen projeler nedeniyle kaynak israfları, sürekli değiştirilen imar planları ile mimari ve estetikten uzak yapılaşma, bir dönem öncesinin izlerini silme şehveti; şehirlerimizi şehir olmaktan çıkarmaktadır. Bir önceki yazımız ve 8 Şubat’taki manşetimizde de belirttiğimiz üzere şehirlerimizin kimlikleri bizzat Şehr-i Emin olması gereken kurumlarca yok edilmektedir.

İşsizlik, tarım ve hayvancılığın hak ettiği ilgi ve desteği görmemesi, termal kaynaklarımızın değerlendirilememesi, yatırım teşvikte 5. Bölge desteklerine rağmen yeterince yatırım yapılmaması, göç, ilin tarihi ve turistik değerlerinin sosyal ve ekonomik hayata katkı sunamaması başlıkları ile sıraladığımız sorunların sonuncusu belki de en önemlisi kurumlar arası koordinasyon ve işbirliği eksikliğidir.

Bürokrasiden üniversiteye, yerel yönetimlerden yatırımcı kuruluşlara, stk’lardan siyasete kadar tüm kurumlar arasındaki iletişim kopuktur. Burada kastettiğimiz buyurucu konumda olanın isteklerini sorgulamayan, eleştirmeyen, gereğinde itiraz geliştirmeyen, varsa sorunlu alanlar çözüm üretmeyen/önermeyen, sadece onaylayan iletişim tipi değildir. Zaten bu iletişim de değildir. İzahına girmeyeyim kastımız bunun tam tersidir. İletişimin kopuk olması, işbirliği yapmaya da engel olmaktadır. 

Birden fazla kurumun bir araya gelerek doğru bir yöntemle, bir konuyu enine boyuna konuştuğuna ve çözümüne ve daha iyisinin nasıl yapılacağına dair ayakları yere basan bir eylem planına şahit olamıyoruz.

Bu eksiklik yatırımcının gelmemesinin de, işsizlik ve göçe çözüm üretilemeyişinin de, şehirlerimizin betona teslim edilmesinin de, kaynaklarımızın doğru yöntemler geliştirilerek değerlendirilemeyişinin de temel sebebidir. Herkeste bir mühür rast geldiği yere mührünü vurmakta olan ise Yozgat’a ve biz Yozgatlılara olmaktadır.

* * *

Manşette yer alan haberimize konu Termal Aqua Park ve Spor Merkezi doğru ama eksik bir yatırımdır. İyi planlanmamış, şehrin sosyolojisi ve alışkanlıkları, ekonomik şartları göz önüne alınmadan yapılmış bir mühür basma faaliyetidir. Bugünkü hali bunun açık ve net göstergesidir. Manşette önerdiğimiz üzere, bu tesis Yozgat’a kazandırılmalıdır. Belirttiğimiz üzere kurumlar arası bilgi ve tecrübe paylaşımıyla bölgemizin ihtiyacına cevap verebilecek bir kurgu ile Engelli Eğitim, Rehabilitasyon ve Yaşam Merkezi kurulmalı, tesis bu merkezin bir parçası olarak hizmet verebilmelidir. Üstelik yatırımcı kuruluşun neredeyse sıfır maliyetle inşa edebileceği ve işletme maliyetlerinin ötesinde kazanç bile sağlayabileceği bu tesisi Yozgat’a kazandırmak mevcuttaki projelere kıyasla çok daha kolay olabilecekken.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.