""

Yenipazar’da “Köyde Okuma Etkinliği” düzenlendi « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 22:15

Yenipazar’da “Köyde Okuma Etkinliği” düzenlendi

Bu hafta akademisyenler üç farklı okul ziyaret etti. Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın gönüllü olarak öncülük ettiği “Köyde Okuma Etkinliği” programlarının 18’incisi 17 Haziran 2021 Perşembe günü Boğazlıyan’ın Yenipazar Ortaokulu’nda düzenlendi.

Yenipazar’da “Köyde Okuma Etkinliği” düzenlendi
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 17:18

Bu hafta akademisyenler üç farklı okul ziyaret etti. Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın gönüllü olarak öncülük ettiği “Köyde Okuma Etkinliği” programlarının 18’incisi 17 Haziran 2021 Perşembe günü Boğazlıyan’ın Yenipazar Ortaokulu’nda düzenlendi.
Etkinliklere Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Murat Ay ve Erciyes Üniversitesi’nden emekli Okutman Vasfi Adikti de katıldı. Program kapsamında, “Yenipazar’dan da Aziz Sancar çıkabilir”, “Ben de yaparım” ve “Proje Fikri Geliştirme Eğitim Semineri” temalı söyleşiler düzenlendi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, ilkokul ve ortaokulda eğitim gören öğrenci grupları ile ayrı ayrı bir araya gelerek temel fen bilimlerinden ve uygulamalı bilimlerden örnekler vererek, öncü blim insanları hakkında sohbet açtı ve onların yaptıkları çalışmalardan söz ederek bilim okuryazarlığı yolunda öğrencilere küçük adımlar attırmaya çalıştı. Öğrencilere sorular sorarak onlarda merak uyandırdı. Öğretmenlerle de bir araya gelerek proje konulu sohbet gerçekleştirdi ve temel teknik terminolojilere değindi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğretmenlere görev yaptıkları okula bir “Köy Koleji” anlayışıyla yaklaşmaları yönünde düşüncelerini de aktardı.
Dr. Öğr. Üyesi Murat Ay ortaokul öğrencilerinden oluşan gruplara mühendislik konusunda farkındalık oluşturdu; İnşaat mühendislerinin neler ile uğraştıkları, hangi projelerde çalıştıkları ve inşaat mühendisliğinin kapsamına dair bilgiler verdi. Okula getirdiği maket bir ev üzerinde görsel olarak işlediği seminerinde bir evin kolon, kiriş, temel detayları ve özellikleri hakkında temel teknik bilgiler paylaştı. Mesken türü yapılarda kapı, pencere, duvar ve merdiven detaylarının görünümlerini anlattı. Karşılıklı soru-cevap yöntemiyle tartışmalı bir anlatım gerçekleştirildi.
Daha önce Yozgat’ta da görev yapmış olan emekli Okutman Vasfi Adikti ise öğretmenlerle deneyimlerini paylaştı. Küçük yaşlarda çocukları ilgi alanlarına göre yönlendirmenin o öğrencinin kariyer yolculuğunda farklı sıçramalara ve başarılara yol açabildiğini somut örnekler ile açıkladı. Okulda görev yapan öğretmenlerden kendisinden ders almış olduklarını da görmenin farklı bir mutluluğunun yaşandığı buluşmada yol gösterici bilgiler verildi.
Öğretmenler ve öğrenciler için farklı ve güzel içerikli bir program olduğu değerlendirilen etkinliklere ilişkin yapılan yorumlarda, bu tür programların çoğaltılarak devam ettirilmesinin yerinde olacağı belirtildi.
Yenipazar Kasabası’nda gerçekleştirilen programda, öğrencilere dağıtılmak ve okulda değerlendirilmek üzere, eğitim öğretim faaliyetlerini destekleyici yönde; TÜBİTAK yayınlarından Meraklı Minik, Bilim Çocuk ve Bilim Teknik Dergileri, TRT Genel Müdürlüğü yayınlarından TRT Çocuk Dergisi, Türk Eczacıları Birliği’nin Gürbüz Eczanede yayını, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin Safahat ve ilgili yayınları, eğitim materyalleri ve kitaplardan oluşan hediyeler de teslim edildi. Katkılarından dolayı, Kadıköy Belediyesi Suadiye Gönüllü Evi Başkanı Suat Ağan, Almanya’nın Augsburg şehrinden Göl Market Sahipleri Hüseyin Gözlügöl ve ailesi, Şehit Şükrü Ceylan’ın ailesi, Berlin’den Salih Tuncer, emekli akademisyen Prof. Dr. Kadriye Kayakırılmaz, Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Eczacı Arman Üney ve Eczacı Mehmet Ali Çakır, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Dr. İbrahim Erdoğan, Yerköy’den öğretmen Neşe Oflaz, Pazarören Mezunları ve ODTÜ Mezunları ile farklı meslek mensubu gönüllülere de gıyabında teşekkür edildi.
Programa ilişkin yaptığı değerlendirmede Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Bilgiye ulaşmak için araştırma yapmak gerektiğini bilen ve bunu alışkanlık haline getiren gençler yetiştirmeliyiz. Bunun önemini kavratmalıyız. Yeni kuşaklar bilime ve bilgiye verilen önemin daha fazla farkında olmalılar. Bilginin saygınlığını çok erken yaşlarda öğrenmeliler. Araştırma yöntem ve araçlarını tanımalarına destek olmalıyız. Bu yönde etkinlikleri çoğaltmalıyız. Öğretmenlik mesleğini mesai süreleri ile sınırlı sayamayız. Böyle düşünürsek yanılırız” dedi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Köyde Okuma Etkinlikleri” için iştirak ederek katkı veren Dr. Öğr. Üyesi Murat Ay ve emekli Okutman Vasfi Adikti’ye de çok teşekkür etti.
Programın öğrencileri ve kendileri için heyecan verici ve motive edici olduğuna dönük ifadelerde bulunan Yenipazar İlkokulu Müdürü Hüseyin Koçak ve Ortaokul Müdürü Ömer Toraman davetlerine olumlu dönüş yaparak okullarını ziyaret eden akademisyenlere teşekkür ettiler.
(Haber Merkezi)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.