""

Yerel Basına Zarar Veren O Madde değiştirildi « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 06:58

Yerel Basına Zarar Veren O Madde değiştirildi

Yerel Basına Zarar Veren O Madde değiştirildi
Son Güncelleme :

15 Ekim 2021 - 12:15

Yerel Basın olarak son yıllarda yaşadığımız sorunların çözümü noktasında yapılması gerekenleri karşımıza kim çıktıysa, ulaştığımız yetkili, etkili anlatmadığımız kimse kalmadı.

Bu bağlamda geçtiğimiz gün TBMM’de görüşülmekte olan Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun teklifinin 15. Maddesinde yeniden değişiklik yapılarak kabul edilmesi karşımıza çıkacak başka sorunları ortadan kaldırdı.

Ancak kâğıt ve benzeri hammadde maliyetlerinin artmasından kaynaklı sorunları Basın İlan Kurumunun yaptırımları karşısında konuşamaz, söyleyemez bir durumda geldik.

Ülkede yatırımlar azaldığı için yerel basını ayakta tutan resmi ilanların azalmasına karşın Resmi ilanların yayınlanması 2020 yılının kasım ayı öncesinde valilik ve kaymakamlıklar aracılığı ile yapılırken, 1 Kasım 2020’den itibaren Basın İlan Kurumu şubelerine geçti.

Bugün Kesilen tüm resmi ilan ve resmi reklam faturalarından BİK, yüzde 15 pay alıyor. Valilik ve kaymakamlıkların aracılık ettiği dönemde herhangi bir kesinti yapılmıyordu.

1 Kasım 2022 Tarihi itibariyle Asgarî yüzölçümü artacak. Buna göre 6 sayfa çıkan gazeteler sayfa sayısı artıracak ve 8 sayfa olarak yayımlanacak.

Kadroda en az 4 fikir işçisi çalıştırma koşulu getiriliyor, bu sayı 6’ya çıkacak.

Gazetelerin Bayi satışı en az 200’den 400’e çıkarılıyor.

Gazetelerin tali bayi dağıtımı (market, bakkal gibi satış noktası) kabul edilmiyor, tek olan ulusal dağıtım şirketi ile anlaşma yapılması zorunluluğu getiriliyor.

Bağlı bulunduğumuz Basın İlan Kurumu şubelerine her gün kargo ile gazete göndermeye devam ediyoruz.

Bu arada Faturalarda yapılan yüzde 15’lik BİK kesintisi uygulanmaya başlandı. Personel ve sayfa sayısı gibi bazı yükümlülükler ise 1 Kasım 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek.

Pandemi sürecinin halen devam ettiği günümüzde söz konusu sorunların çözümü için adım atılmazsa çok sayıda gazetenin kapısına kilit vurulacak, yüzlerce insan işsiz kalacak.

Yaklaşık 6 ay önce Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan tasarruf tedbirleri doğrultusunda, resmi kurum ve kuruluşların gazete aboneliği, reklam ve duyuru ilanlarında kısıtlamaya gidildi,  gazete aboneliklerini sonlandırıldı.

Bu düzenleme ile özel gün ve haftalar için (resmi ve dini bayramlar vb.) verilen kutlama, teşekkür ve taziye ilanları da bu tedbirler kapsamında olduğu için yayınlanmamaktadır.

Sonuç olarak her gün sayısı günden güne azalan Yerel Gazetelerin çözülmemesi durumunda binlerce çalışan işsiz kalacak.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakıldığında zaten işsizlik oranının her gün artmaya devam ettiği ülkemizde söz konusu sorunlardan kaynaklı işlerini kaybeden gazeteci çalışanların Devlete artı olarak büyük bir yük getireceği unutulmamalıdır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.