Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yerel tohumları ücretsiz dağıtıyor

Yenifakılı ilçesinde, Belediye ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘KOP ile yaz seracılığı’ projesi kapsamında kurulan seralarda yetiştirilen tohumlar ilçe halkına ücretsiz olarak dağıtılarak, organik tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Yenifakılı ilçesinde, Belediye ile

Yenifakılı Belediyesi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan KOP projesinin kabul edilmesinin ardından oluşturulan iki serada geleneksel yerli tohumların yetiştiriciliği yapılıyor. Geleneksel tohumlar halka ücretsiz olarak dağıtılırken, yerli tonumlar da yaygınlaştırılıyor.
Yenifakılı Belediye Başkanı Soner Yalçın, serada çoğaltılan tohumların halka ücretsiz verilerek, yöresel tarımsal üretiminin yaygınlaşmasına çalıştıklarını belirtti. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan ‘KOP ile Yaz Seracılığı’ projesi kapsamında verilen mali destek ile 2021 yılında 2 sera kurulduğunu dile getiren Yalçın, Yenifakılı Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından hazır hale getirilen sera tesisinin Yenifakılı Belediyesi olarak teslim aldıklarını, organik fide yetiştirilmeye başlanıldığını söyledi.
Yenifakılı Belediye Başkanı Yalçın, “Yenifakılı ilçesindeki yıkılmış, kaybolmuş, tarihi çeşmelerin restorasyonlarıyla, yeniden onların çoğaltmalarıyla ilgili bir çalışma başlatmak istedim, burada. 1984 yılında fotoğrafları olup da şimdi olmayan çeşmeyi, fotoğrafına uygun, replikalarını yaptırdım. Bunun ilkini yaparken 12-13 yıl oldu, duvarı yıkarken içinden altın sandığımız küçük şey çıktı. Baktık ki tohum, sorduk kabak tohumu. Bu duvar çok eski, 80-100 yıllık duvar. Büyük ihtimal iki taşın arasında olduğu için örücü düşürmüş olabilirdi, örerken. Meraklandık, sonuçta eski tarihi tohum, belki çıkar dedik. Denedik çıktı, 12 tane. Bin 400 küsur tane çekirdeği oldu. Bunları zarfların içerisinde beşer-onar koyup, meraklılarına dağıttık. Tohumlarımız ortadan hızla kaybolmadan biz bunları sahiplenmek istedik ve bunu yaptık. Şu anda 10-12 çeşit iyi denecek cinste, bu bölgeye has, bu çevrede kullanılan domates var. 11-12 tane çok güzel biber çeşidimiz var. ‘Kara kabak’ dediğimiz kabak cinsleri var. Fasulyemiz, Ayşekadın fasulyemizin, patatesimiz, salatalık birkaç çeşidimiz var. Top hıyar diyoruz, langa diyoruz, dikenli diyoruz. Yani burada iri, kocaman ‘kadın çantası’ denen bir patlıcan üretiyoruz. Bir tanesi 2- 2,5 kilo civarında. Bakanlıktaki görevim devam ederken ilçede yer alan 3 bin 500 yıllık Damlalı Vadisi’nde; genetiği bozulmamış 50 yıllık domates, biber, salatalık ve turp gibi sebze tohumlarından ürün elde ettim. Burada yetişen sebzelerden elde ettiğim tohumları da yine o yıllarda halka ücretsiz dağıttım. Elinde eskiden kalma tohumu bulunan insanlarla temasa geçip, tohumları kendi bahçesinde ekip, elde ettiği kaliteli tohumları da isteyene dağıttık. Son seçimlerde belediye başkanı seçildikten sonra da yerli tohum çalışmalarına kurduğumuz seralarda davet ettik. Bu tohumları biz biriktiriyoruz. Özel paketlerimiz var, koruma saklama kaplarım var. Yerel değerlerimiz var. Atalarımızın yüzyıllarca bu toprakla barıştırmış tohumlar var. Bu topraklara birbirini sevmiş tohumlar var. Bu tohumlardan verimliliği düşük olduğu kaygısıyla vazgeçildi. Biz de langa hıyarda üstünde belki üç tane, dört tane oluyor, öbüründe yüz tane oluyor. İşte insanlar daha çok diyerek ona yöneldi. Halbuki daha çok zehir, genetiği ile oynanmış. Hem hibrit hem de ilaç kullanılıyor. Biz az da olsa bizim kendi ürünlerimizin korunmasından yanaydık. Aldığımız tohumları seralarda çoğaltıyoruz. Fide olarak halka veriyoruz. Halkın yerli tohum üretimini sağlıyoruz. Türkiye’deki tohum bankaları var, resmi yağda özel, onlara da gönderiyoruz, hikayelerini anlatıyoruz. Bu seralardan çıkan fazla ürünlerimizi de, daha yerliler çıkmadan bizim serada erken çıktığı için halka, evlerine akşamları götürüp hediye olarak dağıtıyoruz. Onların kullanmasını sağlıyoruz. Yarın eğer iyi bir ziraatçı çıkacaksa dünya çapında, elinde tohumları olmalı. Bu tohumları biz onlara sağlayıp biriktiriyoruz, onlar için aktarıyoruz’’ dedi. Haber Merkezi

Reklamı Geç